When you’re strange HSS

Op bovenstaande foto zie je Jim Morrison met een lam (symbool van onschuld) in zijn armen, terwijl hij vooral bekend staat als een rebels zwart schaap.

Toen ik als elfjarig meisje eind jaren zestig op de radio voor het eerst een nummer van “The Doors”  hoorde met de stem van Jim, was dit voor mij een zeer overweldigende ervaring. Alsof de bliksem insloeg. En al sprak ik geen woord Engels, desondanks voelde het als “thuiskomen”.

Vorige week, ruim veertig jaar later, draaide in het filmhuis de documentaire “when you’re strange” van regisseur Tom DiCillo.

Wat ik ervaar als een gemiste kans is dat de documentaire vooral blijft steken in jaren zestig clichés.  Nauwelijks wordt  belicht wat er de oorzaak van kan zijn dat Jim Morrison zo  “strange” was.

Niet alleen had hij namelijk een IQ van 149 maar mijns inziens was hij ook een HSS.

Zowel in mijn privéleven als in mijn praktijk merk ik dat dit een combi is die zelfs in onze tijd, ondanks de vele artikelen in tijdschriften en de boeken van o.a. dr. Elaine Aron over HSP  die sinds de negentiger jaren verschenen zijn, voor de nodige valkuilen en onbegrip zorgt.  Niet zelden ervaren anderen deze “strangers” namelijk als een bedreiging in plaats van als een verrijking.

“Music is your only friend

Until the end……..”

Over HSS:

Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig.  Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt bij mannen als bij vrouwen.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten scoren hooggevoeligen niet per definitie laag op de schaal voor sensatie zoeken. Ongeveer 20% van personen met HSP is ook HSS te noemen. De hooggevoelige sensatiezoeker vormt hiermee een aparte categorie onder de hooggevoeligen.

Deze  zogenaamde “adrenalinejunk” is iemand die altijd op zoek is naar nieuwe, intense ervaringen. Door de combinatie van hooggevoelig zijn én sensatiezoeker raakt hij of zij snel overprikkeld, maar ook snel verveeld.

Als metafoor kun je zeggen dat deze personen met 1 voet op het gaspedaal staan en met 1 voet op de rem. Ze willen hoger, harder, sneller, meer…. En tegelijkertijd geeft hun lichaam signalen dat het nu even genoeg is.

Stappen ze blindelings in de valkuil van er dan nog maar een schepje bij op doen, dan kan het zomaar gebeuren dat ze gedurende hun  zoektocht naar nieuwe uitdagingen en nieuwe mensen extreem veel last krijgen van een gespannen en opgejaagd gevoel. Een voedingsbodem voor allerlei verslavingen en schijnbaar onaangepast gedrag….

De sleutel is om goed te leren aarden en grenzen te stellen. En er voor zorgen dat je je op tijd terugtrekt en je broodnodige rust neemt. Dat versterkt je innerlijke kracht en helpt je om een juiste balans te vinden.

En last but not least: blijf zoeken naar mensen die je waarderen en begrijpen en bij wie je onvoorwaardelijk mag zijn zoals je bent!

Meryl Streep heeft dit prachtig verwoord middels onderstaande tekst. Ik hoop dat de jongere generaties niet zo lang in het duister hoeven tasten als velen van ons hebben gedaan. Het gelijke herkent het gelijke. Daar mag je op vertrouwen ❤

I no longer

Salomé Philips www.weerspiegelingen.com

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s