Kernkwaliteiten en Springbalsemien

Daniel Ofman definieert in zijn boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ kernkwaliteiten als volgt: ‘Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. Ze doordringen de hele mens (…), de kernkwaliteit kleurt de mens; het is de specifieke sterkte waar we bij hem of haar direct aan denken.’ Voorbeelden zijn: daadkracht, zorgzaamheid, zorgvuldigheid, moed, ordelijkheid, invoelingsvermogen.
Als je goed in balans bent versterken kernkwaliteiten je innerlijke kracht. Helaas komen vervormingen van kernkwaliteiten heel vaak voor, met onderlinge misverstanden en irritaties als gevolg.

In de Levenstuinen te Teuge nam ik voor een groep bankmedewerkers de springbalsemien als voorbeeld: een stoere, rechte plant, met prachtige roze bloemen die op orchideetjes lijken en bovendien een verrukkelijke geur afgeven. Toch staat deze plant in de Levenstuinen niet in de volle grond, maar in een bloembak. Op veilige afstand van de kleurrijke bloemenborders.

Waarom? Als de zaadjes rijp zijn springen ze namelijk bij de minste of geringste aanraking open en verspreiden zich over een behoorlijke afstand. In de volksmond wordt Springbalsemien daarom ook wel “buurmansverdriet” genoemd. Want voor je het weet staat de plant in alle omringende tuinen  en niet alle buren zijn daarvan gediend 😉
Dit voorbeeld van de Springbalsemien gebruik ik graag als metafoor voor kernkwaliteiten. Iets wat in wezen heel authentiek, mooi en kleurrijk is (kwaliteit) kan een plaag worden bij een teveel ervan (valkuil) Daar komt nog bij dat je je kapot ergert aan mensen die jouw kwaliteit juist omgekeerd uitleven (allergie) Om in balans te zijn en te blijven is het raadzaam om je bewust te zijn en te blijven van je uitdaging.
Als voorbeeld een aantal kernkwaliteiten in een kernkwadrant:

Kwaliteit          Valkuil                Allergie                     Uitdaging                  

Behulpzaam   bemoeizucht       afstandelijkheid        zelfstandigheid
Durf                 overmoedig         geremdheid                voorzichtigheid
Kritisch           rebels                    ja-knikken                   respectvol

Salomé Philips

www.weerspiegelingen.com

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s