Het Grote Verhaal

Gisteravond, 10 september 2010,  in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de eerste van tien lezingen Het Grote Verhaal van Manfred van Doorn bijgewoond. Deze lezingcyclus volgt stap voor stap de ontwikkelingsniveaus van het door Manfred van Doorn gecreëerde Double Healix model, zoals tevens  uitgewerkt  in zijn inspirerende boek “het wiel opnieuw uitvinden”.

Tijdens de adembenemende lezing van gisteravond, met zorgvuldig  gekozen en bij de theorie passende  filmbeelden,  maakten we kennis met de fundamentele mythische onderlaag, niveau 0.  Manfred bouwt voort op het werk van Joseph Campbell, die het als  de reis van de held behandelt.  “Deze heldenreis is het tijdloze en in alle culturen voorkomende oerverhaal over de ontwikkelingsgang van de mens” schrijft Manfred hierover in zijn samenvatting. “De centrale gebeurtenissen in deze reis verwijzen naar de natuurkrachten, psychologische principes en spirituele wetmatigheden die onze ontwikkeling structureren: dromende voorbereiding (fase 1) gewekt worden en op reis gaan (fase 2) weerstand ondervinden (fase 3) les krijgen (fase 4) testen ondergaan (fase 5) triomfen vieren (fase 6) banden aangaan (fase 7) tegenslagen ondervinden (fase  8) handen vuil maken (fase 9) richting hervinden (fase 10) letterlijk of figuurlijk sterven (fase 11)  en bijdragen aan het grote geheel (fase 12)”

De volgende lezingen zullen worden gehouden op 24 september 2010, 8 oktober 2010, 5 november 2010, 12 november 2010, 10 december 2010, 14 januari 2011, 28 januari 2011, 4 februari 2011, 11 februari 2011.

Salomé Philips www.weerspiegelingen.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s