Verdwaald in het geheugenpaleis

Nadat ik de korte film “mam” had gezien die Adelheid Roossen over haar moeder heeft gemaakt, bleef vooral de zin “Als je dementerende moeder een pratend servies tegenkomt, verzin er dan een paar dansende konijnen bij” me de hele dag bij. Over onorthodoxe interventies gesproken 😉  Maar daar bleef het niet bij: de volgende dag merkte een cliënte from out of the blue op dat ze mij uitermate geschikt acht voor “counseling” van demente medemensen. “Jij hebt zo’n prachtige rust over je, je vindt niets te gek en bent heel open minded, je doet jezelf en dementerenden echt tekort door daar niets mee te doen”.

Tegen zoveel synchroniciteit ben ik niet opgewassen 😉 dus ging ik me onmiddellijk oriënteren. Al snel ontdekkend dat er zich in de buurt van mijn privé adres een prachtige villa bevindt waar 12 demente senioren liefdevol worden begeleid op hun heel eigen levenspad. Lang verhaal kort: voor mij is het inmiddels een enorme verrijking om regelmatig deel uit te mogen maken van deze bijzondere gemeenschap van bijzondere mensen.   

Wie op relatief jonge leeftijd dement wordt komt vaak in een groot verpleeghuis terecht waar andere bewoners veel ouder zijn. Directeur Frank Moust maakte zelf mee hoe vervelend die situatie kan zijn toen zijn moeder op 55-jarige leeftijd dement werd.

Dat moet anders kunnen vond hij, met als resultaat: zijn eigen verpleeghuis voor jong dementerenden; Villa Saesveldt in het Gelderse Velp. Qua sfeer en uitstraling meer een luxe B&B dan een verzorgingstehuis.

Een vergelijkbare sfeer zag ik vanmiddag in Verdwaald in het Geheugenpaleis, een film van Klara van Es. Hierin vertellen mensen met dementie zelf over hun ziekte. Alle personages in de film bevinden zich in de eerste fase van het dementeringsproces en ze zijn – op hun manier uiteraard – perfect in staat om te vertellen en te tonen wat je geheugen verliezen echt betekent.

 “Liefdevol portret toont de verwoestende kracht van dementie….. Met ontzag, respect en verwondering in beeld gebracht.”(Altzheimer magazine) www.geheugenpaleis.nl

Diep getroffen werd ik door bewoonster Anita Heijmans. Een superintelligente, krachtige, stijlvolle vrouw die zich door niemand laat ringeloren. Als klassiek geschoolde zangeres niet echt op haar plaats tussen de overige bewoners, die dol zijn op zaken als carnaval en smartlappen zingen. Maar wat een Levenskunstenaar! Op een familiefeest pakt ze haar moment en zingt vol overgave “la vie en rose”.  Voor mij maakt ze hiermee een citaat van Klara van Es zichtbaar die onderhuids in de film steeds voelbaar is: demente levens zijn geen waardeloze levens!

Salomé Philips www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verdwaald in het geheugenpaleis

  1. Marijn zegt:

    Zo maar een reactie van een wildvreemde op je met gevoel geschreven blog. Ik heb ook genoten van deze docu en was een beetje aan het surfen, zodoende kwam ik hier terecht. Ik begrijp goed wat je schrijft over Anita, zij is met haar intelligentie en fase in dementie het meest toegankelijk voor de kijker. Met haar leef je het makkelijkst mee. Ze beweegt zich statig en waardig door het huis en door de documentaire. Maar levenskunstenaar? Ze was vooral heel intelligent maar een deel van de levenskunst is toch ook het leven tot je te nemen zoals het komt, te voelen wanneer mee te bewegen met de golven van het leven en er tegenin te zwemmen. In dat opzicht vond ik Alice en in mindere mate Louise veel meer levenskunstenaars. Alice die met zo veel warmte en eenvoud van medebewoner Francois houdt en Louise die alle vrijheid voelt om zich helemaal te laten gaan op het carnaval. Zij hebben misschien een ander soort balans dan je voor je zag bij Anita maar zij zijn wel degelijk echte levenskunstenaars. Dat wilde ik even kwijt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s