All my friends are Funeral Singers

Een bijzondere film met indringende filmmuziek van Califone.

Zel is een waarzegster. Ze leeft en werkt vanuit haar eeuwenoude huis aan de rand van een bos. Bij haar cliënten verwijdert ze allerlei pijnen, ze geeft gokkers advies en  kanaliseert chagrijnige geesten voor een snelle check-in met hun geliefden.

Zel is erg goed in haar beroep omdat ze tijdens haar werkzaamheden unieke hulp ontvangt. Zolang ze zich kan herinneren deelt ze haar huis namelijk met een groep spoken (een priester, een bruid, een stemloos klein meisje, aangespoelde vaudevillians en een lawaaierige, blinde groep van musici)  Met elkaar geven ze haar een ongelooflijke hoeveelheid kennis en capaciteiten door vanuit  andere dimensies. 

Al generaties lang is dit een gebruikelijk patroon bij de vrouwen op de familiehoeve. Ook Zel brengt op deze manier haar levensdagen door, totdat er een mysterieus licht verschijnt in het bos. De geesten beginnen zich plotseling te realiseren dat ze gevangen zitten, en smeden gezamenlijk plannen voor een opstand.  

Ze kwellen Zel met alle ergernis en waanzin waartoe zij in staat zijn. Zo gaan ze met elkaar “gezellig” op de bank zitten waar Zel een romantisch onderonsje heeft met haar vriend. 

Als Zel de oorsprong van deze geesten gaat achterhalen wordt ze gedwongen te kiezen tussen haar even comfortabele als vreemde bestaan en het loslaten van de enige familie die ze ooit heeft gekend.

Momenteel ben ik het boek “de ongetemde feeks” van Linda Leonard aan het herlezen. Linda houdt hierin onder meer een pleidooi voor het opgeven van een wellicht comfortabele, maar inmiddels achterhaalde manier van leven en de confrontatie aan te gaan met het chaotische en creatieve in jezelf.

Het is ook niet toevallig dat de geesten in het huis van Zel gaan rebelleren en vrijgelaten willen worden op het moment dat ze verliefd wordt. Vaak zoek je namelijk een partner uit die al je wonden en blokkades blootlegt. Vind je de moed in jezelf om deze aan het licht te brengen en ermee aan de slag te gaan, dan kunnen ze geheeld worden en je voortaan ondersteunen in plaats van als vampiers je energie af te tappen.  Zel loopt aan tegen allerlei “spoken” die hun wortels hebben in de levens van haar (over)grootmoeders. De film toont ons het proces van je afvragen welke oude boodschappen en overtuigingen je echt van dienst zijn en van welke je beter afscheid kunt nemen omdat ze jou juist gaan tegenwerken.

Een belangrijke boodschap is het: regelmatig tijd en ruimte voor jezelf nemen en te reflecteren op je normen, waarden en overtuigingen: zijn ze nog wel echt van jou, dienen ze een bepaald doel of hebben ze voornamelijk nog de functie van “Funeral Singer”? Heb je daarbij de behoefte aan een ervaringsdeskundige die een eindje met je mee loopt dan wil ik graag je proces-begeleider zijn.

Salomé Philips www.weerspiegelingen.nl 

Califone – “Funeral Singers” Dead Oceans

A little narcotic warm on me
What will I do without the weight of you?

Funeral singers wail
Charity fails whose child are you now

The lighthouse keeper grazed the lip
Spread like a fog
Stood in the weather and prayed for a push
But doesn’t take the jump again tonight

The book is aching for the tree
Return return return to me
All my friends, all my friends
All my friends are weeds and rain

All my friends are half-gone birds
Are magnets, all my friends are words
All my friends are funeral singers
Funeral singers, funeral singers wailing

A spark is aching for the light
Return return return tonight
All my friends, all my friends
All my friends are keeping time

All my friends have just quit trying
All my friends are funeral singers
Funeral singers, funeral singers wailing

A little narcotic warm on me
What will I do without the weight of you?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s