Leren door dieren – ontdek je kracht II

Zoals ik al eerder schreef ben ik bezoekvrijwilligster in een villa met 12 demente, relatief jonge en mobiele bewoners. Omdat het voor mij niet altijd eenvoudig is om een gesprek op gang te brengen besloot ik op een middag het net verschenen spel “leren door dieren” mee te nemen.

Een mevrouw die me met het spel bezig ziet vraagt:”Heb je ook kippen in de aanbieding? Wij hebben vroeger altijd kippen gehad zie je”. Met het spel in mijn hand loop ik naar haar toe. “Leren door dieren” leest ze vlot vanaf het deksel als ik naast haar zit “ontdek je kracht”. En dan heel verbaasd: “hoe kunnen kippen je nou kracht geven?………….. O, ik weet het al, ze bedoelen natuurlijk dat je er bouillon van moet trekken. Dat deed mijn moeder altijd als we griep hadden. “Antibiotica voor arme mensen” zei ze dan. Van de kracht in de kippenbouillon ging je lekker zweten en des te eerder was je weer beter.”

Ondertussen zoeken we samen tussen de 62 dierenfoto’s naar de afbeelding van een kip. Pfff, gelukkig, die blijkt er te zijn.  Onmiddellijk draait ze de kaart om. “Goh, ik dacht dat er op de andere kant een haan zou staan” zucht ze vervolgens zwaar teleurgesteld. “Die zit vast ook wel in het spel”, reageer ik sussend. “Mar op de achterkanten staat geschreven hoe een dier je kracht kan geven. Zullen we lezen wat er geschreven staat over de kracht van de kip? “Organisator”, lees ik voor. “Dat ben ik ook”, roept de mevrouw enthousiast “Ik kan heel goed organiseren. Mijn man was zogenaamd de directeur, maar ik runde de hele tent”.

KIP. Ik breng structuur aan in mijn leven. Zo verspil ik geen energie en kan ik mijn mogelijkheden optimaal benutten” lees ik verder.”Ja, zo is het. Ik zit hier tussen allemaal mensen die nog meer kierewiet zijn dan ik maar ik hou goed de structuur en de tijd in de haven (gaten bedoelde ze waarschijnlijk) dan weet ik precies wat er moet gebeuren, anders worden ze hier veel te nerveus”. ­­­­­

” Heel goed” prijs ik haar. “Waarschijnlijk voelde u zich altijd al aangetrokken tot kippen omdat ze dezelfde vaste structuren aanbrengen als u doet. Dat is uw talent. Uw eigen bouillon van innerlijke kracht”.  Daar moet ze om lachen.

  “Orde houdt kippen in conditie” lees ik verder “Wakker worden, eten, scharrelen, je afzonderen om een ei te leggen, zonnebaden, slapen. Kippen leven in een hiërarchie. Hun plaats in de “kiporde” bepaalt wie wanneer mag eten. Een kip weet van 100 soortgenoten hun positie in de groep”.

“Dit gaat echt over mij hoor” fluistert de mevrouw in mijn oor “alleen zei u per ongeluk kiporde, maar het juiste woord is pikorde. Niet erg , ik draai ook wel eens woorden om hoor. Let maar op, dan zul je merken dat ik bovenaan sta hier in de pikorde. Ik ben nog de beste hier namelijk”. Abrupt staat ze op om te gaan plassen en ik maak van de pauze gebruik om de foto van een haan op te zoeken. Ook die blijkt zich in het spel te bevinden.

“U vertelde net dat u altijd kippen heeft gehad; zat daar ook een haan bij?” vraag ik als ze weer naast me is komen zitten. “O ja,” reageert ze vertederd “wij hadden toch zo’n bijzondere haan. Die plukte met zijn snavel bloemetjes voor zijn kippenmeisjes. En alle snoepjes die hij kreeg bewaarde hij voor ze hoor. Heb je ooit zoiets gehoord?’ “Nee” roep ik verrast uit “wat leuk zeg, zullen we eens kijken wat het spel over de haan zegt?”

 We draaien de kaart om. Verzorgenden, zegt de kaart. HAAN. “Ik verdedig mijn hennen en zorg goed voor ze. Ik geef ze te eten, neem ze mee naar buiten, verwen ze. Elke morgen, als de zon opkomt, maak ik iedereen wakker voor de taak van de dag.” Herder. Als de haan een lekker hapje heeft, zal hij dit nooit zelf opeten. De haan klokt dan om vrouwtjes te lokken. Hij waakt over de kippen en kraait als er gevaar of een nieuwe dag is.”

 “Zo was het in mijn gezin precies, hoe is het mogelijk zeg, hoe weten ze dat zo goed” reageert de mevrouw opgewonden. “Terwijl dat in mijn tijd heel ongebruikelijk was. Mijn man was directeur, maar eigenlijk was hij heel verzorgend, net als een haan. Ik was zogenaamd huisvrouw, maar achter de schermen regelde ik alles en zorgde voor rust, reinheid en regelmaat, net als de kippen.”

“Grappig dat ze dit zegt”, mijmer ik in mezelf “bij mijn ouders was het namelijk precies hetzelfde. En wat zou de wereld er anders uit zien als mannen en vrouwen, net als kippen en hanen, gewoon zouden kunnen leven naar hun eigen natuur en geen rollen opgedrongen krijgen (of zichzelf opdringen) die helemaal niet bij ze passen. Niet eenzijdig mannelijk, niet eenzijdig vrouwelijk, maar in een gelijkwaardig partnerschap……

Salomé Philips www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s