zondagsvrouw

Vanmorgen in de Volkskrant las ik het bericht van haar overlijden: Anna Bouman, schrijfster van het indrukwekkende boek “zondagsvrouw” is niet meer. “Such is life and sucher and such” staat er bovenaan de advertentie. Ik kende haar niet persoonlijk, maar sinds ik haar boek las is ze regelmatig in mijn gedachten. Soms gebeurt dat met verhalen die je diep raken. Met thema’s en dilemma’s die je herkend in eigen levensloop en de persoonlijke verhalen van cliënten. Wat zal deze bijzondere, (wils)krachtige vrouw gemist worden door haar dierbaren!

Verschillende malen heb ik jonge vrouwen aanbevolen om het boek eens te gaan lezen; ter vertroosting en bemoediging van hun eigen verdriet. Immers, als je ambitieus carriere wilt maken en/of je bent een liefdesrelatie begonnen en het gaat niet helemaal naar wens dan wordt je de hemel ingeprezen als je je daardoor niet laat ontmoedigen en strijdlustig doorgaat. In mijn praktijk krijg ik echter ook jonge vrouwen met (borst)kanker, of van wie de partner of kind is overleden en die met de moed der wanhoop de draad weer op proberen te pakken. 

Ronduit schokkend is het dan voor hen om te ontdekken dat er veel mensen zijn die blijkbaar liever zien dat zij in een slachtoffer-rol blijven hangen dan te proberen zo “gewoon” mogelijk door te leven. Men beschuldigt hen ervan struisvogelpolitiek te bedrijven, of hun ware gevoelens te miskennen. Ineens mag je de schok van wat je overkomt op een leeftijd dat je hele toekomst nog voor je open schijnt te liggen niet op je eigen wijze manier verwerken, maar dien je vooral rekening te houden met  de wensen van je omgeving. 

Veel vrouwen, brave meisjes als ze zijn, houden dus met deze (al dan niet uitgesproken) verwachtingen van de buitenwereld maar weer zuchtend de zoveelste bal in de lucht. Alsof je je energie niet beter kunt besteden. Sterker nog, alsof anderen er belang bij hebben om je laatste restjes energie bij je weg te snoepen, in plaats van jou te steunen, voeden en te vertroetelen.

Anna Bouman heeft dit dilemma prachtig verwoord in haar boek en daarom zou eigenlijk iedereen het moeten lezen.

Salomé Philips www.weerspiegelingen.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s