Confronterende spiegels in de kerstspecial van de Volkskrant

Enkele dagen geleden schreef ik over confronterende spiegels en zondebokken en sprak mijn verbazing uit over het feit dat hier zo weinig over gesproken en geschreven wordt, terwijl je in onze maatschappij bijna struikelt over de voorbeelden.

Vanmorgen bijvoorbeeld in de kerstspecial van de Volkskrant:  Presentatrice Eva Jinek spreekt voor het eerst over “nieuwsuur-gate”. Hoe ze door een collega werd uitgenodigd voor een “goed gesprek”. Hoe deze haar fijntjes liet weten dat Eva nu niets meer was, alleen nog maar het liefje van Bram Moszkowicz. Intens beledigend vond Eva dat.  Intens beledigend inderdaad, en een typisch staaltje van BINKgedrag. Beledigen, Intimideren, Negeren en Kleineren zijn veel voorkomende reacties waar buitengewone mensen onder te leiden hebben. “Niet zo hoffelijk” zou Antoine Bodar zeggen, die zelf als geen ander weet heeft van dit mechanisme.  

Op een gegeven moment komt er in het interview met Eva Jinek de vraag: “Dacht je niet: ik kan beter Bram laten schieten?” en Eva antwoordt dan: “Hoe had ik mezelf in de spiegel moeten aankijken als ik had gezegd: “Dag, het was leuk, maar nu kies ik voor mijn baan”? Ik ben geen heldin, maar de hele wereld heeft kunnen zien dat ik in deze zaak de morele winnaar ben.”

Verder op in de kerstspecial een interview met Regina Romeijn. Zij won deze zomer Expeditie Robinson en zij is voor mij net zo’n morele winnaar als Eva Jinek. Dit is wat ze er zelf over zegt: “Door dit programma heb ik een paar dingen geleerd. Wie goed doet, goed ontmoet, dacht ik altijd, maar dat klopt niet helemaal. Ik heb ontzettend hard gewerkt, ik stapte er met open hart en open houding in, en toch waren er mensen die iets tegen me hadden. Ooit las ik een boek van Stephen Covey: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Daarin staat dat, als er in een groep een persoon is die kracht vertegenwoordigt, het twee kanten op kan: of de groep trekt zich aan die persoon op, of de groepsgenoten voelen zich bedreigd en gaan die persoon tegenwerken. Het is me letterlijk gezegd: “We gaan die lange psychologisch kraken, zodat ze opgeeft”. Ik zou nooit, nooit, nooit zoiets zeggen. Ook niet voor het spel. Dat duistere, dat rafeltje, moet toch ergens in je zitten, denk ik dan”.

Last but not least het interview met filosofe en schrijfster Joke Hermsen. Vijf jaar heeft zij in armoede geleefd om te kunnen schrijven en vervolgens werd haar roman, haar levenswerk, door een vrouwelijke criticus volledig afgebrand. De roman wordt door deze dame even mislukt genoemd als de misplaatste titel, Joke Hermsen wordt afgeschilderd als een gemakzuchtige parasiet etc. etc.  Over intens beledigend gesproken……

Over haar carrière als docent en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg: “Ik was bright en bevlogen. Ik dacht echt dat het om de inhoud zou gaan. Maar het ging om macht, om het politieke spel, om de poppetjes. Ik deed niet mee en dat heeft me mijn carrière aan de universiteit gekost. Maar ik ga liever zo dood dan dat het me om de poppetjes was gegaan”.

Confronterende spiegels zijn heel bijzonder en kunnen krachtige hulpmiddelen zijn voor de groei van anderen in hun omgeving.

Tenminste…….als die anderen bewust genoeg zijn om zich te realiseren dat spiegels ook kwetsbaar zijn!!!

Salomé Philips     www.weerspiegelingen.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s