Power Nana – Nikki de Saint Phalle

De Power Nana’s van Niki de Saint Phalle staan symbool voor de bevrijde vrouw en voor het verlangen naar een nieuw tijdperk van vrede, waarin vrouwelijke waarden centraal staan.

Volgende week ga ik me samen met mijn dochter Gabriëlle onderdompelen in het vrouwelijke Parijs van Isis, waarbij wij ons laten inspireren door drs. Karin Haanappel en haar boek “het Parijs van Isis”.

Tien jaar geleden organiseerde Karin Haanappel een expositie over Camille Claudel in het Singermuseum te Laren (NH), getiteld “uit de schaduw van Rodin”. Deze expositie vormde destijds de aanzet om me te gaan verdiepen en specialiseren in het coachen en begeleiden van slimme en talentvolle mannen en vrouwen die maar niet tot volledige bloei komen, omdat ze voortdurend klein en onzeker gemaakt worden door anderen. ” De hel, dat zijn de anderen” is een quote van Sartre, ook een Parijzenaar. Die uitspraak is een beetje kort door de bocht, maar het feit blijft wel dat anderen, die door hun onbewustheid en beperkte blik niet in staat zijn om in te zien dat ze goud in handen hebben. Die mede daardoor geneigd zijn om een negatief stempel drukken op talenten en competenties die uniek en juist heel positief zijn. Ik heb hier al eerder op mijn blog over geschreven onder de titel: “Confronterende spiegels en zondebokken”. Camille Claudel is voor mij een lichtend voorbeeld van een te confronterende spiegel. Al snel overvleugelde ze zowel haar broer, de briljante dichter Paul Claudel, als haar leermeester Rodin en dat kon natuurlijk niet. Zo’n vrouw moet meteen afgestraft worden. En dus kwijnde ze jarenlang weg in een psychiatrische inrichting. Zogenaamd omdat ze paranoide zou zijn. Terwijl, als je haar brieven leest, dan heeft ze een superscherp waarnemingsvermogen. Maar ja, dat kwam de betrokkenen om haar heen niet goed uit. En allemaal hadden ze zo hun eigen redenen daarvoor. Dat was toen zo, en dat is nu nog steeds het geval met confronterende spiegels.

Laat je inspireren door Camille Claudel op www.camille-claudel.nl, één van de websites van Karin Haanappel.

Salomé Philips http://www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s