Jim Morrison op Père-Lachaise

Op 3 juli 2011 is het alweer 40 jaar geleden dat Jim Morrison overleed in de badkuip van zijn appartement op de derde verdieping (rechts) aan de Rue Beatreillis 17 in Parijs.

Inmiddels is Jim Morrison een cultfiguur geworden;  een geromantiseerde held die zijn plaats heeft naast James Dean en Marilyn Monroe.  Terwijl de werkelijkheid waarschijnlijk voor hem helemaal niet zo romantisch was.  Als personal coach en als moeder van “confronterende spiegels” heb ik de ervaring dat je met een IQ van 149 en als HSP/HSS  door anderen sowieso als een outsider en een ongeleid projectiel  wordt gezien en Jim was daar een levend voorbeeld van.

“People are strange when you’re a stranger
Faces look ugly when you’re alone
Women seem wicked when you’re unwanted
Streets are uneven when you’re down

When you’re strange
Faces come out of the rain
When you’re strange
No one remembers your name
When you’re strange
When you’re strange
When you’re strange

People are strange when you’re a stranger
Faces look ugly when you’re alone
Women seem wicked when you’re unwanted
Streets are uneven when you’re down

When you’re strange
Faces come out of the rain
When you’re strange
No one remembers your name
When you’re strange
When you’re strange

When you’re strange
Faces come out of the rain
When you’re strange
No one remembers your name
When you’re strange
When you’re strange
When you’re strange”

Uit het boek “the end” van Bob Seymore:  “Jim begon het banaal en onbevredigend te vinden om popster te zijn. Dat tienermeisjes naar hem gilden was een vernedering voor zijn talenten en de aard van zijn kunst. Dat hij knap was en zijn gezicht op posters de slaapkamermuren van zijn fans versierde, alleen omdat hij knap was, vond hij een belediging voor zijn werk als schrijver. Hij vroeg zich af of hij beroemd zou blijven als hij een dikke, baardige, lelijke, opgezwollen, slonzige dronkaard zou worden. Zouden zijn fans nog van hem houden als hij een maand lang geen andere kleren aantrok, zich niet meer waste en zijn samengeklitte haren niet meer kamde? Hoe ver kon hij dat perverse experiment doordrijven? Zouden zijn fans nog van hem houden als hij niet meer beschikbaar zou zijn, als hij aan de andere kant van de wereld zou wonen, of zelfs als hij dood zou zijn?

Die duistere gedachten gingen samen met de duistere, broeierige muziek die zijn band iedere avond probeerde te spelen, terwijl de sjamanistische dansen en de strakke zwarte leren broek van Jim een koor van gegil uitlokten. De muziek van The Doors was niet zoals de leuke, zonovergoten muziek die muzikanten uit Los Angeles tot dan toe hadden gebracht. Jim was leuk noch zonovergoten: voor een groot deel was het dreigende nachtmuziek, waarbij de impressionistische teksten en de intense overgave van Jim Morrison, samen met de ongewoon eclectische achtergrond van Manzarek en Krieger een turbulente draaikolk van heerlijk, maar giftig brouwsel produceerden.”

Binnenkort gaat in Arnhem bij theater Oostpool de voorstelling “as the fat lady sings” in première. Deze voorstelling is deels gebaseerd op thema’s uit het werk van J.D. Salinger (the catcher and the rye en verhalen rondom de excentrieke, hoogbegaafde familie Glass) Een belangrijk thema in het werk van Salinger is zelfbewustzijn. Hij voert vaak outsiders op in zijn boeken, die de wereld aanschouwen en hartstochtelijk op zoek zijn naar iets “echts”. De wetenschap dat veel mensen niet meer echt in een God geloven, tamelijk slim zijn, gestudeerd hebben, theater kijken en boeken lezen en struggelen in de liefde geeft die personages iets heel menselijks. “Till the fat lady sings” gaat voor een groot deel over een verlangen om los te komen van dat bewustzijn daarover.

Jim Morrison trachtte op alle mogelijke manieren om los te komen van zijn enorme zelfbewustzijn.  Untill the end, beautiful friend…..

Salomé Philips    www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Jim Morrison op Père-Lachaise

 1. André de Hooge zegt:

  3 juli 1971; alweer bijna 40 jaar geleden dat Jim Morrison (8-12-1943 – 3-7-1971) “zou zijn overleden”.

  Ikzelf ben van 1975, maar heb de biografieën van Jim Morrison (en The Doors) met grote belangstelling gelezen. Aanzienlijke raadsels en oneffendheden zijn er rond de “dood” van Jim Morrison; een beetje TEVEEL!!!

  Zo heeft NIEMAND van de overige Doors de begrafenis bijgewoond of zelfs het lichaam van Jim Morrison gezien. Ook is niet bekend wie de arts was die de dood van Jim Morrison vaststelde. Om maar een paar voorbeelden te noemen!!!

  • In 1991 worstelde Bob Seymore met dezelfde vragen als jij. Zijn speurtocht naar de ware toedracht van het overlijden van Jim resulteerde in het boekje “the end”. Als een detective reconstrueert Bob Seymore de laatste dagen van de Lizard King. Hij interviewde sleutelfiguren, bestudeerde de politieverslagen met een vergrootglas, vroeg pakken officiële documenten aan, onderzocht foto’s van Morrison’s laatste dagen en volgde zijn pad in Parijs. Op zoek naar het definitieve antwoord over Jim. Maar goed, wat er ook gebeurd is, het is een ellendig einde voor zo’n groot talent. Een ellendig einde, in een ellendig graf. En waar hij ook is, Jim Morrison leeft nog – in zijn muziek. Zelfs na 40 jaar.

 2. Franklyn zegt:

  Very good blog you have here but I was wanting to know if you knew of any community forums that
  cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s