Ontmoeting met Charles Baudelaire in Le Marais Parijs

Samen slenteren we door Le Marais (momenteel een van de meest trendy wijken van Parijs)  Ooit was dit woest moerasland, vandaar de naam Le Marais. In de 17de en 18de eeuw vestigden zich hier veel aristocraten, die indrukwekkende (en nu nog steeds bestaande) huizen lieten bouwen.  
Het Place des Vosges, door bomen omzoomd, is het oudste plein van Parijs. Eén van de mooie huizen aan dit plein behoorde toe aan de schrijver Victor Hugo (de klokkenluider van de Notre Dame) In een achterafstraatje stonden we voor een winkeltje in koperbeslag ineens oog in oog met een enorme kat. Zij zocht duidelijk oogcontact met ons en ineens was het net of ik een ontmoeting had met de dichter Charles Baudelaire die prachtige poëzie heeft geschreven over zijn kat:

“Kom aan mijn minziek hart, mijn mooie kat,
Hou thuis, die klauwen aan je poten,
‘k Verzink in jouw mooi oog als in een bad,
oog van agaat, metaal-doorschoten.

Wanneer mijn vingers traag over je kop
en elastieken rug gaan kroelen,
wanneer mijn stille vreugde stijgt ten top
door jouw elektrisch lijf te voelen,

zie ik mijn vrouw in mijn gedachten voor me.
Haar blik, lief dier, als die van jou,
is diep en koud, gaat als een speer dwars door me.

Van hoofd tot voeten zweeft rond haar
bruin lijf een ijle geur als van gevaar,
’t subtiel aroma van mijn vrouw.”
Charles Baudelaire
Parijs 9 april 1821 – Parijs 31 augustus 1867

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s