The black Swan

The black Swan is een film die doet huiveren. Doet huiveren, omdat Prima Donna Nina niet alleen als filmpersonage bestaat, maar zich weerspiegelt in steeds meer vrouwen om me heen.

Sensualiteit, rust, warmte, tederheid, compassie, levenslust, liefde voor jezelf en de ander leggen het in toenemende mate af tegen uiterste controle, perfectie, ambitie, onderdrukte woede, een strenge innerlijke criticus en zelfhaat.

 

De inhoud van de film is al weergegeven in talloze recensies. Zelf wil ik voornamelijk de spiegel benoemen, een regelmatig terugkerende metafoor in de film. Spiegels zijn onmisbaar in ons leven.  Niet voor niets heb ik mijn praktijk “weerspiegelingen” genoemd. Hij houdt ons voor ogen dat er meer dan één zelfbeeld bestaat. We zoeken in de scheidingswand die de spiegel schept dat wat we willen zien: de mooiste, de beste, de sterkste. We voelen weerstand bij dat wat we vrezen te zien: namelijk dat we zowel een witte zwaan zijn als een zwarte.

Terugblikken in de spiegel is een moeizame opgave. We komen onszelf voortdurend tegen in de wisselende omstandigheden van het leven. Durven we ons ideaalbeeld te laten vallen? Kunnen we het aan, ons geschonden gezicht te bekijken en te laten bekijken? Kunnen we dat uithouden? Kunnen we het überhaupt uithouden met elkaar?

In Lewis Carrolls boek “achter de spiegel” ontdekt Alice dat er achter de spiegel een nog merkwaardiger wereld bestaat dan die van Wonderland. Als we ons voorbij de spiegel begeven, komen we namelijk in het land van de ander. In dat land worden we steeds opnieuw uitgenodigd om in contact te treden. Voorbij de spiegel zien we de wereld en de ander buiten onszelf. We zien de wereld en de ander als een realiteit op zich. Willen we in relatie treden, dan moeten we net als in de dans het evenwicht zoeken tussen afstand en nabijheid. Niet te ver af en niet te dichtbij. Niet te confronterend, maar ook niet te lief en te begripvol.

Stap af en toe eens uit die rol van het brave, begripvolle, sociaal wenselijke meisje en durf ook eens een blik te werpen in de “nightmare mirror”.Die van Katzenjammer bijvoorbeeld.  It’s great fun en binnenkort zijn de girls in Nederland 😉 Mijn tickets liggen al klaar…..

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s