overdracht en tegenoverdracht

Heel bewust heb ik voor mijn praktijk de naam “weerspiegelingen” gekozen. Als het goed is worden wij namelijk niet uitsluitend bepaald door anderen. De spiegeling is wederzijds en brengt een uitwisseling tot stand, zodat we steeds worden gecorrigeerd en aangevuld door anderen.

Het is door die voortdurende uitwisseling dat onze identiteit tot ontwikkeling komt. We hebben behoefte aan spiegels, aan anderen die ons laten zien wie we zijn en wat we voor hen betekenen.

Onze grootste angst is, dat die spiegels onbetrouwbaar zijn, dat ze je een vals beeld geven waar je jezelf uiteindelijk niet in kunt vinden. Die angst is niet helemaal onterecht. “Helpers”, (therapeuten, docenten, trainers, coaches) aan wie je je volledig hebt toevertrouwd,  kunnen je juist van de wal in de sloot helpen. Omdat zij jou niet verder kunnen brengen dan waar zij zelf zijn en daardoor niet in staat blijken om jouw unieke kwaliteiten te (h)erkennen.

Het is bijzonder pijnlijk om niet te worden gezien met alle rijkdom die je in je hebt. Erger nog: dat de intentie om het beste te geven wat er in je is door de ander wordt geminacht.  Je wordt gezien als een bedreiging in plaats van als een verrijking. Riekje Boswijk-Hummel heeft hier overigens een uitstekend boek over geschreven: “Liefde in Wonderland”.

Terwijl: juist de hedendaagse, individualistische mens heeft, meer dan ooit, behoefte aan betrouwbare spiegels. Spiegels, die je in je authenticiteit erkennen, en je uitnodigen om de dialoog aan te gaan. Die je tot in je diepste zelf serieus nemen, bemoedigen en bekrachtigen en je keuzes respecteren. Die je tegelijkertijd verleiden om het contact aan te gaan met alles wat ons omringt en weerspiegelt: mensen, dingen, natuur en cultuur. En daar vervolgens op te reflecteren. Alleen dan wordt je leven een Magic Adventure!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s