Father’s hypnotic eyes – Niki de Saint Phalle

Nadat ik in het jaar 2000 Niki’s Tarotgarden had bezocht kocht ik in de museumwinkel haar autobiografie Traces.
In het voorwoord laat ze ons weten dat ze sinds haar twintigste levensjaar allerlei soorten therapie heeft ondergaan. Zoekend naar de rust en innerlijke heelheid die ze alleen kon ervaren als ze aan het werk was. Daarnaast wilde ze niets liever dan haar vader vergeven. De vader die haar tot zijn minnares maakte toen ze 11 was. Helaas mocht al die therapie weinig baten en tenslotte besloot ze om een autobiografie te gaan schrijven. Hopend dat het op schrift stellen van haar herinneringen zouden helpen om haar innerlijk landschap te transformeren door zich te realiseren dat haar vader een zeer complexe persoonlijkheid was. Een complexe persoonlijkheid die zij in zichzelf verinnerlijkt had: zijn provocatieve humor, zijn liefde voor risico en experimenten, zijn passie voor werk en seksualiteit en zijn progressieve kijk op het leven. Begin zestiger jaren stelde zij nog alles in het werk om alles wat haar aan haar vader deed denken met geweld uit te bannen.  De metafoor voor haar afkeer van geweld en van een samenleving die door mannen werd bepaald, komt indringend tot uiting in haar schietschilderijen. De onder het witte gipsen doek bevestigde verfzakjes lieten na trefzekere schoten een grillig spoor van kleuren op de gipsbeelden achter. Dat was precies wat ze wilde. De Saint Phalle wilde bloed zien. “In 1961 schoot ik op mijn vader, op alle mannen, op belangrijke mannen, dikke mannen, mijn broer, de samenleving, de kerk, het klooster, school, mijn familie, mijn moeder…”.

Mij heeft de autobiografie van Niki destijds de aanzet gegeven om met een andere blik naar mijn eigen jeugdervaringen en opvoeding te kijken. Het bleek een verademing om net zoals Niki gedaan heeft mezelf niet als slachtoffer van de omstandigheden te zien, maar juist de positieve kanten ervan te gaan benoemen. Bless your barricades. Op mijn beurt inspireerde en motiveerde ik weer anderen, mannen en vrouwen, om hetzelfde te doen.
In een volgend blog (mirror mirror mother) zal ik uit Niki’s autobiografie citeren wat zij achteraf gezien van haar moeder heeft geleerd. De moeder, die zij in eerste instantie net zo hartgrondig haatte als haar vader.

“Father, like most French men, felt it was normal to have extra-marital affairs. Als Father had litte time, he found it more convenient to seduce the maids and Mother’s friends at home… Now this was not agreeable for her or us. He rarely went to mass on Sunday, in order to stay home and see if he could catch the maid.” (waarom moet ik nu ineens aan topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denken?)

“Fathers hypnotic eyes. Papa, remember blind man? We would sometimes go out, just the two of us around the reservoir in Central Park to play BLIND MAN. You would shut your eyes taking you on imaginary journeys to many countries. I would save you from being eaten by crocodiles and wild boar. I was your eyes Daddy, your eyes. Later those same eyes would come back to haunt me.”

“Papa, I resented your shyness, probably because I was shy myself. I was and am able to hide it when I want, under the social veneer I learned from Mother….. but deep inside I still remain a trembling adolescent. I was so angry with you Father, disappointed and scared. Instinctively, I knew I should not say a word. SILENCE. Father, it took a long time, but I don’t resent you anymore. Without you I wouldn’t have been TOUGH enough to do what I was meant to do. WITHOUT YOU I WOULD HAVE GROWN UP. I don’t think I would have liked that. ”

Salomé Philips http://www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s