Niki de Saint Phalle SCHUNCK* Heerlen

Om je gezicht te zien, gebruik je een spiegel,
Om je ziel te zien een kunstwerk.
(George Bernard Shaw)

 

 

SCHUNCK* toont met Outside-In een afspiegeling van werk én leven van de in 2002 op 71-jarige leeftijd overleden Niki de Saint Phalle. In het souterrain treffen meer dan honderd kunstwerken je als een dolkstoot rechtstreeks in je ziel.

Maar eerst de parterre: daar wordt je verwelkomt door de beelden waarmee De Saint Phalle haar bekendheid verwierf: de Nana’s.                                                               Vrouwenfiguren die door hun omvang het middelmatige te kijk zetten. “Ik wilde naar een nieuwe moeder, een moedergodin uitvinden, en in deze vorm worden herboren”, aldus De Saint Phalle. Net als Camille Claudel en Ingrid Jonker was Niki “too large for life”. Een meisje, hoogsensitief, creatief, slim, aantrekkelijk, kwetsbaar en juist daardoor super krachtig. Voor veel ouders een onverdragelijke combi. Het zet bij autoriteiten een mechanisme in werking zoals in sprookjes bij de stiefmoeder van Sneeuwwitje gebeurde: op een gegeven moment is het kind de mooiste van het land en wordt vervolgens (desnoods met geweld) haar plaats gewezen.

Mede door de psychische wonden van de autoriteiten zelf worden dergelijke meisjes gezien als een bedreiging in plaats van als een verrijking. Dat zij een HSS (High Sensation Seeker) was maakte het er allemaal niet eenvoudiger op. Nette meisjes werden toen (en nu) geacht om hun innerlijke kracht, intelligentie, hun sexualiteit, drang tot experimenteren en creativiteit in te tomen. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.
Mijns inziens zijn Niki’s beroemde meer dan levensgrote Nana’s mede daarom niets minder dan een statement. De felgekleurde borsten, buik en dijen wellicht bedoeld als aanklacht tegen autoriteiten die al eeuwenlang proberen om kunstzinnige scheppers, visionairs en pioniers klein en onzeker te maken en te houden middels BINKgedrag: beledigen, intimideren, negeren, kleineren. Een aanklacht ook tegen talentvolle vrouwen die ervoor kiezen om als grijze muizen in hun comfortzone te blijven? De Nanahoofden zijn stoïcijns anoniem. Wat let je om op zo’n willekeurig hoofd je eigen foto te plakken? En om al die kwaliteiten die ons van nature worden aangereikt eindelijk uit te gaan leven? Niki’s Nana’s ziin de nieuwe Moedergodinnen, (jij dus!!!) die in zichzelf verenigen de Koningin van Staven uit de Tarot (daadkracht, activiteit, energiek, dynamisch, levenslustig, zelfontplooing zelfvertrouwen) de Koningin van Zwaarden (een duidelijk standpunt innemen. Intelligent en analyserend. Scherp waarnemen. Verstandelijk. Tot de kern doordringen. Eerlijk en kritisch. Rechtvaardig. Door de maskers heen kunnen kijken.) de Koningin van Bokalen (kanaliseert gevoelens, emoties, dromen en visioenen; ze weerspiegelt het onbewuste in anderen en vertegenwoordigt tevens helpende en genezende krachten) en de Koningin van Munten (Betrouwbaar, gevoelig, bezorgd, wijs, praktisch en vruchtbaar)

Wellicht hebben deze vier Tarot Koninginnen Niki de Saint Phalle tevens geïnspireerd bij de aanleg van haar Tarotgarden in het Italiaanse Capalbio (Zuid Toscane) Net zoals ik op mijn beurt weer geïnspireerd werd door Niki’s tarotgarden en “weerspiegelingen” ging gebruiken als praktijknaam en website.    

Voor ik eindelijk afdaalde naar Niki’s expo in het souterrain van het Glaspaleis besloot ik eerst maar eens de inwendige mens te gaan verwennen in restaurant 5.0, inderdaad: op de vijfde verdieping. Even later zat ik op het dakterras (met wijds uitzicht over Heerlen) te genieten van nog warm, versgebakken boerenbrood en de kleurrijke salade Niki’s Garden, bestaande uit:
groene salade, kruiden-passievruchtenchemie, mais, olijven, zongedroogde tomaatjes, verse biologische geitenkaas met honing uit de Ardennen, gefrituurde linzenballetjes, cress, noten, baklazhanovaya itra, groentenloempia’s en rode bietentaart. Ik neem nu even een siësta. In een volgend blog meer over de expo van Niki de Saint Phalle.

Salomé Philips http://www.weerspiegelingen.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s