14 kleine eendjes in de vijver

Op moederdag schreef ik in mijn blog dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar een wilde vrouwtjeseend, samen met twee mannetjes uit de vijver verderop in de wijk, onze tuin hebben uitverkoren om te broeden. We telden op een gegeven moment 12 eieren en vonden dat al een behoorlijk groot aantal. Wat schetste onze verbazing toen ze gisteren, woensdag 1 juni, ineens met maar liefst 14 kleintjes tussen de waterlelies in onze vijver zwom.

Echt ongelofelijk, hoe snel die kleintjes leren. We hebben ze de hele middag vertederd gade geslagen, wetend dat een dag later al onze vijver niet groot genoeg meer voor ze zal zijn. Maar vooraleerst smullen ze vol overgave van kleine stukjes brood.

Met hun buikje vol houden ze even later een kleine siësta onder moeders vleugels. Verbazingwekkend dat ze er alle veertien onder passen…..

Vanmorgen, Hemelvaartsdag, genoot ik net lekker van een kop koffie in het zonnetje, toen moeder eend naast mijn stoel kwam staan snateren met de veertien kleintjes in haar kielzog. Ik wist al lang hoe laat het was: ze wilde weg uit onze besloten tuin. Terug naar haar natuurlijke habitat, de grote vijver in het park verderop in de wijk. Maar het is echt te schattig, al die kleine rondscharrelende eendjes om je heen, dus deed ik net of ik gek was. Zenuwachtig liep de moedereend rond, jumpte in de vijver en er meteen weer uit, kwam nog even naast mijn stoel staan snateren en liep toen resoluut naar de keukendeur. Met haar snavel tikte ze tegen het glas en de kleintjes deden dapper mee. Je moet wel van steen zijn om zoveel verlangen te negeren. De lokroep van de grote vijver was onmiskenbaar, dus zette ik beide keukendeuren open,  zodat ze via onze oprit de straat over kon steken in de richting van het park.

Zonder aarzelen zette het hele groepje koers richting parkvijver. Ik had nota bene moeite om hun tempo bij te houden 😉 In no time hadden ze hun einddoel bereikt en sprongen zonder op of om te kijken het koele water in. Als “dank” poseerden ze nog even netjes voor me met alle veertien snaveltjes dezelfde kant op. Wat een prachtige foto is dit geworden!

Salomé Philips http://www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s