De jonge Evert

In “Uitgesproken Vara”  hedenavond kwam Louwe de Boer van rederij Ekofish Group in beeld, die met zijn vloot jaren geleden al is overgestapt op vernieuwende, ecovriendelijke vismethoden en grote moeite heeft met het actievoeren om het actievoeren van Greenpeace . “Greenpeace wil van de Noordzee één groot aquarium maken en erkennen alleen hun eigen onderzoeks-methoden” klonk het wrang.

Bij het horen van zijn stem, met die  onnavolgbare Urker humor en zangerigheid, sprong mijn hart op. Zoals altijd als het over Urk gaat. Urk, het paradijs van mijn jeugd. Met een bèbe (grootvader) die ooit ook visser was. Op een houten botter, in niets te vergelijken met de huidige moderne vissersvloot. Maar toch, het was wel zijn botter, de UK 5. Voor zover mij bekend bestonden er geen foto’s van mijn bèbe, Evert Hakvoort, en zijn schip. Ik was dus sprakeloos van geluk toen onlangs de dochters van mijn jongste oom mij verrasten met  een foto van de jonge Evert.

Vlak na mijn vijfde verjaardag is mijn bèbe plotseling overleden. Een bijna niet te dragen gemis, want het was een ongelofelijk leuke en lieve man. En ook een knappe man. Hij had prachtige blauwe ogen en een bos grijze krullen die door zijn karpoets nauwelijks in bedwang te houden waren.  Voor de zoveelste keer pak ik zijn foto. Zijn liefde is bijna tastbaar en mijn gedachten gaan via de communicatiestoornissen tussen Greenpeace en de Noordzeevissers naar Flow at Work. Eén van de onderdelen van mijn coachpraktijk is de begeleiding van mensen die verlangen naar meer plezier en passie in hun werk door middel van het achtweekse programma Flow at Work. Ineens realiseer ik me dat ik op Urk nog nooit een visser ben tegengekomen die met tegenzin naar zijn werk ging. Sterker nog: hij is zijn werk!  Gaf Anton Heyboer wellicht daarom ook de voorkeur aan de Urker klederdracht? Ik vond het altijd supergrappig om hem te zien lopen in een wijde Urker broek met daarop een rood/wit  “striepboatjen” en op klompen, maar wellicht zat hier een veel diepere betekenis achter.  Hij droeg originele exemplaren, echt afkomstig van Urker vissers. Het zal me niets verbazen als de aanwezige energie in deze kleding de inspiratiebron heeft gevormd voor zijn Hexagram 10. De visser als mysticus:

“De meester zegt:  In de oorspronkelijke kleine vissersboten was men op blote voeten om het volledig  contact met de elementen er onder te hebben. Om één te zijn en daardoor kreeg men ook zijn elementaire belevenissen van zijn gevoel. De vis haalde men binnen en stroomden om de blote voeten heen en men was één met het voedsel en verkeerde daardoor in WuJi. Er was geen menselijke handeling nodig om aan voedsel te komen. De boot, het voedsel, de vis en de zee waren één en dit is een paradijselijke ervaring omdat er geen medemens was waarvan men moest krijgen of vragen om zijn vis die dan ineens koopwaar werd aan te bieden. De primitieve visser die aan wal komt voelt dit als een vreselijke verarming van zijn leven. Op het moment dat hij zijn vis aanbiedt en daarvoor geld terug ontvangt, is hij mens geworden en uit het paradijs en buiten de elementen. Hij voelt zich benauwd en wil gauw terug naar daar waar het beweegt onder zijn voeten en daar waar hij alleen is en daar waar de vis geen geld betekent.

Met houten schoenen (klompen) toont hij, niet een van hen te zijn. Het is het kleine stukje boot dat hij bij zich draagt ter bescherming van zijn ziel en ter waarschuwing niet mee te gaan in de drang naar bezit.  Een primitieve visser is alleen en heeft geen vrouw. De erotiek beleeft hij samen met de zee. Hij sterft ook arm en dom, heel dom. Want hij wil niets weten, hij wil alleen het Goddelijke ervaren en heeft het leven daarvoor opgegeven en doet een handeling die in het Goddelijke past. Of hij iets vangt of niet vangt, zelfs jaren niets vangt, kan zijn geluk niet storen. Het gaat om de Goddelijke handeling waardoor de apostelen ook allen vissers waren. Zij waren niet van deze wereld.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s