Inspiratiedag BuitenBusiness op Landgoed Rhederoord

Op uitnodiging van BuitenBusiness www.buitenbusiness.nl  verbleef ik woensdag 22 juni jl. op Landgoed Rhederoord www.rhederoord.nl  in De Steeg waar ik deelnam  aan een door beide organisaties georganiseerde inspiratiedag.  Zelf ben ik al jaren werkzaam in het bedrijfsleven en weet als geen ander hoe belangrijk het voor een organisatie is om niet alleen maar de vruchten te willen oogsten van de arbeid van werknemers, maar om tevens regelmatig bezieling te zaaien. In welke vorm dan ook. Wilt u een indruk krijgen van de vele mogelijkheden dan loont het de moeite om op bovengenoemde websites een kijkje te nemen voor een impressie van diverse locaties en activiteiten (BuitenBusiness) en culinaire activiteiten (Rhederoord)

De afgelopen jaren heb ik al heel wat teambuildingsdagen meegemaakt en meestal was dat leuk en interessant, maar ook niet meer dan dat.  Niet te vergelijken met de flow en de professionaliteit die ik op Landgoed Rhederoord heb ervaren.  De omgang met levende dieren in een schitterende omgeving, gecombineerd met alomtegenwoordige passie, plezier, aandacht en respect,  zet allerlei processen in gang. Het hoge niveau van de workshops,  de lunch en de hele entourage liet dan ook duidelijk niemand onberoerd.

Na ontvangst en welkomstwoord werd er gestart met de workshop “Wereldreis in Klank” in het Koetshuis. Via klankschalen uit Azië, didgeridoo’s uit Australië en Indianentrommels uit Amerika, eindigden we met een luidruchtige en enthousiaste djembésessie. Wauw, wat een staaltje van intensieve samenwerking  was dat 😉

Vrolijk begaven we ons naar het landhuis, waar al  een heerlijke biologische lunch voor ons klaar stond.  Ook hier werden we meer dan aangenaam verrast. Enfin, de foto’s spreken voor zich 😉

Uitzicht vanuit de eetzaal op de tuin van Rhederoord

De salades komen uit eigen moestuin

Na de lunch werden we in twee groepen verdeeld. De ene groep volgde eerst een workshop teambuilding schapen drijven en vervolgens de workshop teambuilding met roofvogels en de andere groep deed dat precies andersom.  Ik zat in groep 2 en begon dus met de teambuilding met roofvogels. Geestig vond ik het dat deze verzorgd werd door Keimpe en Marleen van Valkerij Schaap (!) uit Lochem.  Valkerij is een eeuwenoud ambacht, dat de mogelijkheid biedt om dichter bij roofvogels en de natuur te komen. En daardoor dichter bij onze eigen natuur en de groepsdynamiek van een team.

Marleen van Valkerij Schaap uit Lochem

De valkeniers communiceren met hun vogels op een manier die het beste bij elke vogel past. Alleen op deze manier zijn zij in staat de vogel te ontwikkelen. Als je in plaats van valkenier leest coachend manager en in plaats van vogel  leest medewerker dan begrijp je al snel dat het in organisaties eigenlijk niet veel anders zou moeten gaan. “Gedifferentieerd leidinggeven” werd op speelse wijze gedemonstreerd tijdens de kennismaking met de verschillende roofvogels. Gringo, de woenstijnbuizerd, heeft een heel andere persoonlijkheid en behoeftes dan Mo, de Amerikaanse Zeearend.

Paulus, Europese Oehoe

 

En zelfs twee uilen, bijvoorbeeld: Paulus, een Europese Oehoe, en Diesel, de kerkuil hebben toch ieder hun verschillende aanpak nodig.

Diesel, de kerkuil

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de eerste oefening werd verbinding gelegd tussen het natuurlijke gedrag van de roofvogels en het natuurlijke gedrag van manager en medewerkers.  O.a. werden hierbij abstracte begrippen als denken en praten vanuit de ontvanger van de boodschap, structuur aanbrengen in de communicatie en de kwaliteit van de informatieoverdracht verbeteren, dankzij de roofvogels aanschouwelijk gemaakt.

Persoonlijk vond ik het zeer indrukwekkend om letterlijk oog in oog te staan met de roofvogels. Net of je op een heel diep niveau heel even contact mag maken met de wilde kracht van de natuur en dat laat een mens niet onberoerd.

Elementen die in deze teambuilding met roofvogels aan de orde kwamen zijn o.a.  communicatie, leiding geven, creativiteit, inventiviteit en inschattingsvermogen.

 

Last but not least een workshop schapendrijven met bordercollies door Serge en Ellen van der Zweep, meervoudig Nederlands-, Europees en Wereldkampioen. Ook bij hen spatte de ervaring  er van af en ik heb enorm genoten van de wijze waarop zij met veel aandacht, liefde, respect en met scherpe waarneming dienend leiderschap in de praktijk brachten. Petje af voor deze professionals die ook nog in staat zijn urenlang een heel divers publiek te blijven boeien. Ik weet ook nog precies wat er verteld en gedemonstreerd werd, omdat het allemaal naadloos aansluit bij de praktijk in organisaties.

Serge en Ellen vertelden dat ze voor iedere organisatie maatwerk kunnen leveren en demonstreerden tijdens deze inspiratiedag op speelse wijze een aantal thema’s:    teambuilding, helder en eenduidig communiceren,  zelfsturing en zelfinitiatief,  samenwerken,  sturen op gedrag en resultaat en kennis maken met competenties.  Doordat hun uitleg  bekrachtigd wordt door de acties van de schapen en de bordercollies heeft het geheel nog meer impact en zet als vanzelfsprekend allerlei innerlijke processen in beweging.

Bordercolliepup van 11 weken, de "high potential".

Ook mijn stokpaardje ” verschillende generaties op de werkvloer” werd in beeld gebracht. Twee pups van 11 weken kwamen enthousiast op sollicitatiebezoek. De ene was een onmiskenbare “high potential”, die rond de omheining rennend zijn competenties toonde, terwijl de ander zich lekker liet knuffelen en een houding had van “wat hebben jullie mij te bieden?”. Typisch een vertegenwoordiger van de generatie Einstein 😉

Daarna mocht Flow, 4 maanden, zijn bekwaamheid tonen. Uit voorzorg draagt hij een touw om zijn nek, zodat Serge hem met zachte hand af kan remmen als het genoeg geweest is. Flow is namelijk zo enthousiast, dat hij zich in no time naar een burn-out rent als hij niet tegen zichzelf beschermd wordt. Was dit op de werkvloer ook maar het geval…..

Ellen vertelde ook nog dat de volwassen bordercollies geen beloning krijgen. Ze vinden het fantastisch om te mogen werken en een grotere beloning dan dat kennen ze niet 😉

Tenslotte kregen we zelf de opdracht om de schapen van achter uit de tuin van het landgoed weer in hun omheining te drijven. Ook deze opdracht liet zien hoe belangrijk en onmisbaar de verschillende generaties zijn binnen een project. Jonge honden met verrassende strategieën,  dertigers die resultaat wilden zien, veertigers die delegeerden …………..

…………..en een senior die alles rustig vanuit een afstandje beschouwde en daardoor als enige zag dat het hek van de omheining nog open gezet moest worden toen de schapen al bijna bij de omheining waren 😉

 

 

 

 

 

Ter afsluiting was er binnen nog een wijnproeverij, maar er waren zoveel indrukken te verwerken dat ik besloot naar huis te gaan. Nadat ik de organisatoren van de inspiratiedag had bedankt liep ik langs de auto van Keimpe en Marleen Schaap op weg naar die van mij. Keimpe stond met Taibu op zijn arm. “Wil je Taibu ook nog even vasthouden?” bood Marleen spontaan aan. Zo’n buitenkans liet ik me uiteraard niet voorbij gaan, maar ik had niet verwacht dat ik er zo geëmotioneerd door zou raken. Het is niet in woorden uit te drukken wat het met je doet als een roofvogel  rechtstreeks contact met je maakt.  Een onvergetelijk, onverwacht geschenk als passend afscheid van deze bijzondere dag……

Salome Philips www.weerspiegelingen.nl

Salomé, met Taibu als spiegel

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s