Palermo: autowijding en de Cripta dei Cappuccini

Op weg naar de ingang van de Cripta dei Cappuccini  komen we terecht in een heuse autowijding. Een priester zegent de gloednieuwe Mercedes van één van zijn parochianen en doet dat zo overvloedig,  zo eerbiedig en met zoveel toewijding dat het niet anders kan dan dat de zegening ook op de overige geparkeerde auto’s nederdaalt.

Onze huurauto staat daar niet tussen. De TomTom hadden we namelijk ingesteld op Via Cappuccini 1, omdat er in onze Capitool reisgids geen huisnummer vermeld stond. Foutje! Het bleek achteraf nummer 325 te moeten zijn. Maar we hadden op het Piazza Indipendenza, daar waar de Via Cappuccini begint bij nummer 1, net van een vriendelijke voorbijganger een prachtige schaduwrijke parkeerplaats aangeboden gekregen dus besloten we te gaan lopen. Een wandeling van een paar minuutjes. Gelukkig maar, want op de parkeerplaats aan het Piazza Cappuccini was het een drukte van belang en de auto’s stonden  er driedubbel geparkeerd. Autorijden in Palermo is sowieso al een bloedstollend avontuur. Tweebaanswegen worden spontaan in vier rijstroken omgetoverd, prepotente (het recht van de sterkste) geldt boven voorrang van rechts en ogen in je nek zijn geen overbodige luxe. Uitstekende service van de kerk dus, dat je hier je auto kunt laten zegenen 😉

De redenen van onze komst naar Palermo zijn een bezoek aan het archeologisch museum  en een bezoek aan de mummies in de Cripta dei Cappuccini. Het archeologisch museum blijkt helaas gesloten tot de zomer van 2012 maar de mummies zijn er nog wel.  In de catacomben onder het Kapucijnenklooster hangen honderden ingedroogde, eeuwenoude lijken in nissen aan de muur. In Nederland kennen we de mummies van Wieuwerd, maar daar gaat het om een natuurlijk proces. In Palermo gaat het om gebalsemde dode lichamen.

Oorspronkelijk waren er zeven- of achtduizend mummies, maar de beenderen van lijken die te erg uit elkaar vielen zijn inmiddels overgebracht naar een knekelhuis.

Je zou het niet kunnen verzinnen, maar toch is het echt zo dat in de 18e eeuw de openbare bezichtiging van doden een nieuw modeverschijnsel werd. In plaats van een graf kozen de rijken en de machtigen ervoor om tentoongesteld te worden in één van de nissen in de crypte. De meeste lijken hebben nog oogbollen, nagels aan de vingers, haren, huid en tanden. Deftige mannen dragen hoge hoeden en maatpakken en hun echtgenotes avondjurken en diademen. Wat wij ons nauwelijks voor kunnen stellen is het feit dat de nabestaanden regelmatig een kijkje kwamen nemen en jurken en pakken vervingen door nieuwe als deze aangevreten raakten dan wel  inmiddels uit de mode waren.  Het idee dat inwoners van Palermo met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe hun betovergrootouders eruit hebben gezien… echt waanzinnig! De bisschop draagt zijn staf, militairen hun uniform en dode monniken (de oudste lijken hier) dragen een bruine pij met koord. Kinderen hebben een ruimte apart en de vrouwen die als maagd gestorven zijn dragen kroontjes en zijn opgesloten achter tralies.

Vol ongeloof vragen mijn kinderen zich af wat maakt dat mensen ooit voor dit bizarre begraafritueel hebben gekozen.  Het idee alleen al dat duizenden bezoekers per jaar zich zullen vergapen aan jouw halfvergane lijk. “Het is inderdaad onvoorstelbaar, maar kijk eens naar jullie generatie” antwoord ik “misschien vinden jullie achterkleinkinderen het onbestaanbaar dat in onze tijd vrijwillig allerlei privé informatie op internet geplaatst wordt via Facebook en Hyves en Twitter. Big Brother  in de zin van spionage is geheel overbodig; mensen delen hun hele doen en laten geheel uit vrije wil op internet. Je kunt je afvragen hoe kwetsbaar je jezelf daarmee maakt. En dat niet alleen, voor marketeers is het een goudmijn. Immers, hoe meer je weet over je potentiële klanten en hun interesses, dromen, verlangens, hoe gerichter je ze kunt verleiden tot de koop van jouw producten.

Inmiddels is het bijna 13.00 uur en sluitingstijd. Komend vanuit de koele crypte is het een verademing om weer in het volle zonlicht te staan. En blijkbaar hebben wij  via het wijwater toch nog een paar druppeltjes zegening ontvangen, want onze huurauto staat nog steeds heerlijk in de schaduw, zonder dat we klem gezet zijn door dubbelparkeerders.  Fluitend zetten we onze tocht voort richting Monreale, waar de mooiste dom van de wereld schijnt te staan…..

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Palermo: autowijding en de Cripta dei Cappuccini

 1. marina marijnen zegt:

  Nu lees ik toch, met terugwerkende kracht, dat ik in Palermo iets gemist heb…. Al weet ik zo net nog niet of de daar getoonde onderwereld mij zou hebben kunnen bekoren; wat een bizarre gewoonte !
  Ook wij stonden naar veel gehaast en rijdend door dat waanzinnige verkeer, anno 2014, voor een gesloten deur van het archeologisch museum; ontzettend jammer ! In de aanpalende kerk deed de koster ook net de deur dicht. Gelukkig was er veeeeel meer te zien, dus geen nood.

  Overigens kun je ook in Nederland je auto of scooter laten zegenen in naam van Christoffel, de reeds in 1565 bij het Concilie van Trente afgeschafte (hardnekkige !) heilige, wist je dat ? In Uden of Budel, dat ben ik even kwijt, naar ik meen op 17 juni, dus misschien kun je daar nog gebruik van maken !

  groet,

  Marina

  • Ja, inderdaad heel bizar al die gebalsemde lijken aan de muur. Aan de andere kant lijkt het me nog steeds wel heel bijzonder om met eigen ogen te kunnen ervaren hoe je over- overgrootouders er uit hebben gezien. En dat je ze gewoon kunt bezoeken. Jammer dat het archeologisch museum nog steeds niet heropend is. Maar ja, wellicht een mooi “excuus” om Sicilië opnieuw te kunnen bezoeken 😉 Heel veel plezier nog 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s