BURNOUT

In de zeventiger jaren werd ik als achttienjarige diep getroffen door de gedichten van Maria Vasalis.  “Hoe is het mogelijk” vroeg ik me af “dat deze vrouw het onzegbare zo treffend weet om te zetten in poëzie?” Pas later vernam ik dat ze psychiater was en ging ervan uit dat dit het antwoord was.

Momenteel lees ik de biografie over Vasalis, raak geportretteerd door Maaike Meijer.

Al na een aantal bladzijden was het me overduidelijk dat Vasalis hoogbegaafd en hoogsensitief was, met alle lusten, maar ook de lasten die dit met zich meebrengt.

Tegelijkertijd stortten in mijn onmiddellijke omgeving  binnen één week drie jonge hoogopgeleide vrouwen ( en moeders) in.  Net terug van vakantie bleek de werkdruk voor hen zo hoog dat het niet langer te verdragen was. Ruim zestig jaar geleden voelde ook Vasalis zich overvraagd en uitgeput.

“Ze kan zich niet afsluiten voor het verdriet van anderen” staat er te lezen op blz. 433 van de biografie. “Op 2 september 1949 schrijft ze haar ouders vanuit Hattem dat ze weerzin heeft tegen het leven in Amsterdam. Wat ze van het buitenleven zo heerlijk vindt is niet alleen de zinnenstrelende natuur, maar vooral de rust. Dit ongepubliceerde gedicht zegt het helemaal:  

RUST

Laat mij met rust. De bomen zwijgen

maar ergens is de wind, mijn twijgen

bespeuren het. Ik wil niet luisteren.

Ik hoor het als er iemand zucht

Ik voel het als er iemand weent

Kon ik maar even ophouden met leven

hand, die het instrument toch kent

dat mij bespeelt, wees even stil

Laat mij met rust, er is te veel.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s