Maria Vasalis en Etruskische vrouwen van aanzien

Zoals ik al eerder schreef lees ik momenteel de biografie over Maria Vasalis. Kers op de taart was woensdagavond jl. de documentaire in “Profiel” over deze intelligente, gevoelige dichteres. Van haar hand is ook de klassieke regel   “het werd, het was, het is gedaan”.

Deze woorden sluiten  naadloos aan op de twee tentoonstellingen over de Etrusken, die ik eerder op de dag had bezocht samen met mijn dochter. Net zoals de tentoonstellingen naadloos aansluiten op de profetische woorden die Maria Vasalis sprak tijdens de uitreiking van de P.C. Hooftprijs in 1982. Profetisch, omdat zij met een ironische sneer naar haar critici haar werk betitelde als “typisch vrouwelijke poëzie die zich bezighoudt met de kleine dingen van het leven, namelijk de natuur, kinderen, ziekte, ouderdom, dood en God en meer van dat soort futiliteiten”. Heden ten dage worden deze  zogenaamde kleine dingen van het leven  nog sterker met voeten getreden dan 30 jaar geleden.   Wat een verschil met de cultuur van de Etrusken. “Vrouwen van aanzien” is de treffende titel van de expositie in het RvO in Leiden die een zeer sterke ontroering bij mij opwekte.  De voorwerpen ademen een schoonheid en een rust uit die weinigen onberoerd zal laten. In volgende blogs zal ik meer schrijven over de natuur, kinderen, ziekte, ouderdom, dood en goden en godinnen bij de Etrusken.

Op de zolderverdieping van het Rijksmuseum van Oudheden worden we begroet door een  levensgroot beeld van een godin met  kind. Gedateerd 500 v. Christus. Het kind op haar schouders, waarvan helaas alleen de beentjes bewaard zijn gebleven, is een jongetje. We weten dit, omdat het in de archaïsche tijd gebruikelijk was om het mannelijk geslacht af te beelden met een donkere huidskleur. Niet zeker is welke godin hier bedoeld wordt, maar waarschijnlijk is zij Leto, de moeder van de tweeling Apollo en Artemis, die door de oppergod Zeus bij haar verwekt werden.

Leto draagt Apollo op haar schouders en deze doodt een slang die op hen af is gestuurd door Hera, de jaloerse echtgenote van Zeus.

Salomé Philips

www.weerspiegelingen.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s