Oscar Wilde verkleed als Salomé

Oscar Wilde verkleed als Salomé. (Collection Guillot de Saix. H. Roger Viollet, Parijs)

Geïnspireerd door de expositie van Gerti Bierenbroodspot in Slot Zeist en haar film “time travel in blue” zal ik de komende tijd meer schrijven over de godin Inanna en wat wij als moderne vrouwen kunnen leren van haar transformatieproces in de onderwereld.

Vandaag is het 30 november, de sterfdag van Oscar Wilde. In 1892 schreef hij in het Frans de eenakter Salomé. De Bijbel presenteert de mythe van Salomé als een gelegenheid om het incestueuze verlangen van koning Herodes en het zondige en bloeddorstige karakter van zijn dochter aan de kaak te stellen. Maar Salomé’s dans van de zeven sluiers is in werkelijkheid een allegorie voor het heilige drama van leven, dood en herrijzenis tijdens de reis die de Godin (Inanna, ook wel Ishtar genoemd) naar de onderwereld maakt.
De betekenis van de naam Salomé is: de vredelievende. Het was de naam die aan een priesteres werd gegeven die de godin speelde op haar afdaling naar de onderwereld. Terwijl zij door de zeven poorten in de tempel van Jerusalem (Huis van Vrede) heen ging, wierp zij bij iedere poort een van haar sluiers af. De zeven sluiers stelden de zeven lagen van aardse illusies voor, die afvielen naarmate men het Mysterie van de Diepte naderde.

Salomé Philips  http://www.weerspiegelingen.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s