Gerti Bierenbroodspot & Inanna. Time travel in Blue.

The presence of the past. Ergens in de onderwereld bestaat er een verloren wereld vol helden en verlichte denkers. Gerti Bierenbroodspot is al jaren bezig om deze verloren gegane archeologische droomwereld te herscheppen. Ze ziet zichzelf als een tijdreiziger die terugkomt met verhalen uit een andere wereld. Over Inanna bijvoorbeeld. Inanna is een inwijdingsverhaal van 5.000 jaar geleden.  Inanna was de belangrijkste godin uit de Soemerische wereld. Het hoogtepunt van haar verering vond plaats rond 2500 v. Chr.  Volgens de overleveringen was ze koningin van de hemel (haar naam is afgeleid van Nin-ana, wat ‘vrouwe van de hemel’  betekent) en getrouwd met Dumuzi, de God van de aarde en een halfmythische koning.

Inanna werd gezien als godin van liefde, erotiek en wijsheid, maar ook van oorlog en dood. Heden ten dage ervaren een toenemend aantal vrouwen Inanna als een godin die symbool staat voor een meer zelfstandige positie van de vrouw dan de belangrijke vrouwen in het Christendom. We lijken ons beter te kunnen identificeren met Inanna dan met vrouwen als Eva of Maria. Haar inwijdings-verhaal is zo herkenbaar dat het lijkt te gaan over jou en over mij. Inanna was intelligent, droeg als koningin verschillende verantwoordelijkheden voor haar land. Ook zij moest heel veel verschillende ballen in de lucht houden, maar ze had al haar zaakjes goed op orde. En toch miste ze iets. Dat gevoel van gemis, van heimwee bijna, werd op een gegeven moment onontkoombaar. Langzamerhand vatte ze de moed om haar innerlijk te gaan onderzoeken  en daalde af naar haar zuster Ereshkigal in de onderwereld. Ereshkigal staat symbool voor de verwaarloosde kant van Inanna.

Inanna’s afdaling is een sjamanistische reis, een sprong in de leegte, in het onbekende, in de duistere schoot van het binnenste van de aarde omwille van de wijsheid die daar verborgen ligt. Gedurende haar symbolische dood hangt Inanna als een rottend lichaam aan een pin, maar wint ze tegelijkertijd aan doorleefd inzicht en ervaring. Pas nu ze niet langer de heersende, stralende koningin is, kan ze haar kwetsbaarheid aanvaarden. Als Inanna na drie dagen niet terugkeert naar de bovenwereld, gaat Ninshubur, haar geestelijk zelf, haar worshipper zoals Gerti Bierenbroodspot haar noemt, op zoek naar hulp. In een interview met Colet van der Ven in de “Trouw” van 2 december 2000 eindigt Gerti met de woorden: “In de Arabische wereld is één woord het allerbelangrijkste: wasta. Dat betekent vriend, helper, aandrager. Je kunt in je leven niet zonder een helper, zeggen de bedoeïenen. Een helper is iemand die heeft wat jij nodig hebt. Zonder wasta’s is niets mogelijk. Ik heb er een heleboel. Ben het ook voor velen. Wasta zijn houdt nooit op. De wet van de woestijn vereist wasta’s om te overleven. Ik heb moeten leren geven maar toen ik dat geleerd had kreeg ik ook zoveel terug. Aan gevoel, aan liefde, aan kennis. Wasta’s vormen het hart van mijn bestaan.”

Ninshubur, de worshipper van Inanna

Inanna is een verhaal van een ziel die haar eigen weg gaat. Een verhaal over datgene in ons dat niet gezien werd, gekleineerd, miskend, geïntimideerd, beledigd, veracht. Door anderen, maar vaak ook door onszelf.   Inanna kiest  er in dit verhaal zelf voor om af te dalen naar de onderwereld maar de ervaring leert dat er soms niet veel te kiezen valt. Door intense gebeurtenissen wordt je door het leven gedwongen om onbekende lagen in jezelf op te delven. Dit kan zijn het overlijden van een dierbare, een heftige verliefdheid, de plotselinge afwijzing door voorheen goede vrienden, ziekte, burn-out, verraad, ontslag, miskramen, abortus, werk, kinderen, stank voor dank, te veel om op te noemen.

Opnieuw herhaal ik de wijze, doorleefde woorden van Gerti Bierenbroodspot die zelf weet heeft van de afdaling naar de onderwereld en ons laat weten: “Je kunt in je leven niet zonder een helper, zeggen de bedoeïenen. Een helper is iemand die heeft wat jij nodig hebt. Zonder wasta’s is niets mogelijk. Wasta zijn houdt nooit op. De wet van de woestijn vereist wasta’s om te overleven. Ik heb moeten leren geven maar toen ik dat geleerd had kreeg ik ook zoveel terug. Aan gevoel, aan liefde, aan kennis. Wasta’s vormen het hart van mijn bestaan.”

worshipper Gerti Bierenbroodspot

Salomé Philips

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gerti Bierenbroodspot & Inanna. Time travel in Blue.

  1. Pingback: Cave of Forgotten Dreams | Weerspiegelingen's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s