Museum Het Valkhof Nijmegen Ladies Night

In het aprilnummer 2012 van het Psychologiemagazine las ik vrijdag 23 maart een artikel van de Amerikaanse psychologe Kristin Neff  waarin zij zegt dat vrouwen veel aardiger zijn voor anderen dan voor zichzelf. “”We moeten slim en succesvol en knap en interessant en mooi zijn. En als dat niet lukt, is onze zelfkritiek niet mals. Stop toch eens met jezelf te veroordelen en toon wat meer zelfcompassie”” aldus Neff.

Al eerder heb ik in een blog mijn verontrusting over dit verschijnsel uitgesproken. In mijn praktijk ontmoet ik talentvolle, slimme vrouwen wiens credo “”steeds meer en steeds beter”” lijkt te zijn. Niet alleen is dit een voedingsbodem voor een burn-out, maar bovendien leidt te veel zelfkritiek tot gevoelens van somberheid en verdriet en niet (meer) in jezelf durven geloven. https://weerspiegelingen.wordpress.com/?s=black+swan

Toevallig (maar wat is toeval) organiseerde Museum Het Valkhof te Nijmegen die avond een “” Ladies Night At The Museum””  ter gelegenheid van de  opening van de tentoonstelling ‘Waarom godinnen zo mooi zijn’. Omringd door honderden unieke vrouwen dwaalden mijn dochter en ik door het museum als waren we Alice in Wonderland. Alleen al het kijken naar al die verschillende vrouwen was een feest op zich. Want niet alleen de  “”levende godinnen””  zagen er adembenemend mooi uit.

levende godinnen tijdens de Ladies Night in Museum Het Valkhof Nijmegen

Alle ladies,  van kleuters tot crones, waren oogverblindend. En hopelijk vonden al die vrouwen dat ook van zichzelf 🙂 Onwillekeurig schoot me een zinsnede uit het interview met Kristin Neff te binnen:  : “” Gemiddeld zijn is blijkbaar een belediging, traumatisch bijna. Maar denk eens aan al die dingen waar je eigenlijk heel gewoon in bent en die geweldig zijn: dat je leeft en kunt praten, dat je naar je werk gaat, een gezin hebt. Dat zijn dingen die vrij doorsnee zijn, maar ze geven ons het meeste levensgeluk. We zijn zo gewend om positieve aspecten van ons leven te zien als dingen waarin we beter zijn dan anderen. Dat is ook waar het begrip zelfvertrouwen op leunt.””

Wellicht waren godinnen daarom zo mooi. Omdat zij het bijzondere zagen in het gewone.  En konden genieten van het bijzondere gewone in anderen. Net zoals wij dat deden tijdens de Ladies Night door de specialiteiten van diverse ondernemers uit Nijmegen te bewonderen. En te beseffen dat niet iedereen hoeden en tassen kan ontwerpen en maken, of avondkleding, of enorme bloemstukken, of taarten bakken, of  wijnkenner zijn, of anderen mooi maken, of verstand hebben van verschillende edelstenen, of een tentoonstelling over mooie godinnen kan vormgeven etc. etc.

En toch…. op een bepaald moment ben je in veel van je competenties  “”onbewust bekwaam”” geworden en dan moet je op gaan passen dat je jezelf niet te gewoontjes gaat vinden en je zelfvertrouwen verliest omdat je te veel naar anderen (op)kijkt. Want jij en jouw talenten zijn en blijven uniek, net zoals de talenten van anderen dat zijn.

bijzondere hoeden van Cappello Nijmegen

Salome Philips http://www.weerspiegelingen.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s