Forever young?

Momenteel leg ik de laatste hand aan het programma van de training voor vijftig plussers die ik van 14 t/m 20 april zal gaan geven in Rome. De gelaagdheid van deze eeuwige stad gebruik ik als metafoor voor de gelaagdheid in een ieder van ons, maar met name de vijftigplussers. Een gelaagdheid die doorleefd en authentiek is en waarvoor een respectvolle benadering gepast zou zijn.

Plaats van handeling voor de eerste werkvorm van mijn training is de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Een basiliek, die Michelangelo bouwde op de plaats van de voormalige thermen van Diocletianus. Hij was toen….. 86 jaar! En juist vanmorgen las ik in De Gelderlander een artikel over wegwerpmedewerkers. Met name veertig plussers met vaste contracten blijken in toenemende mate de dupe te worden van werkgevers die zo snel en goedkoop mogelijk van deze loyale werknemers af willen. Geen genade op de werkvloer. Er komen nieuwe, jonge managers die personeel dat altijd goede beoordelingen kreeg ineens slecht functioneren verwijten.

Wat staat dit alles in een schril contrast met dienend leiderschap.  En wat een schril contrast met good old Leonard Cohen. De tederheid en zachtheid waarmee hij je het doorleefde  a thousand kisses deep toefluistert wekt bij mij een diep verlangen naar dienende leiders in plaats van keiharde managers. Een diepe buiging voor deze bijna tachtigjarige die op het podium zijn publiek in vervoering brengt als ware hij een jonge god. En misschien is hij dat ook wel 😉

Zijn performance associeer ik onmiddellijk met de poëzie van Maria Vasalis:

Als daar muziek voor is, wil ik het horen:
ik wil muziek voor oude mensen, die nog krachtig zijn,
en omgeploegd met lange, diepe voren
en ongelovig. Die de wellust en de pijn
nog kennen. Die bezaten en verloren.
En àls er wijsheid is, die geen vermoeidheid is,
en helderheid, die geen versterving is,
wil ik die zien, wil ik die horen.
En anders wil ik zot en troebel zijn.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s