Insel Hombroich

Om je gezicht te zien gebruik je een spiegel. Om je ziel te zien een kunstwerk.            (George Bernard Shaw)

Dit opschrift heeft de kunstenaar Anatol Hertzfeld op de buitenkant van zijn atelier gespijkerd.

Een bezielde, zonnige dag vandaag en een uitgelezen moment om Insel Hombroich weer eens te bezoeken.   Het eiland ligt vlak bij Düsseldorf  en vanuit  Arnhem ben je er met de auto in anderhalf uur. Nog steeds  vind ik het verbazingwekkend dat dit wonderbaarlijke, oer vrouwelijk eiland bij maar zo weinig mensen bekend blijkt te zijn. En dat terwijl het een onvergetelijke, unieke belevenis is voor iedereen die van de combinatie natuur, architectuur, kunst en archeologie houdt. Op een 20 hectare groot parkachtig en terrasvormig aangelegd riviereiland komen kunst en natuur op harmonieuze wijze samen.

Vijvertjes vol eendenkroos waarin Cambodjaanse beelden zich al jarenlang proberen te spiegelen.

Het museum werd in 1987 opgericht door makelaar en kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller uit Düsseldorf. Het motto (Kunst parallel zur Natur) voor zijn museum heeft Müller ontleend aan een tekst van Paul Cézanne, die ook zijn kunst in relatie tot de natuur wilde zetten.

Hohe Galerie.
Sculpturen van Erwin Heerich

Het unieke van deze plek is dat te midden van bossen, velden en water in een reeks van 11 kunstzinnige paviljoens (ontworpen door beeldhouwer Erwin Heericht) een prachtige verzameling kunstvoorwerpen wordt getoond. De paviljoens worden ook wel ”begaanbare beeldhouwwerken” genoemd.  Er zijn geen suppoosten, er is geen toelichting en nergens op het eiland staan richtingaanwijzers. Bij de entree krijg je een plattegrond, je maakt je hoofd leeg, stelt je hart open en je intuïtie doet de rest 😉

En krijg je honger, dan staat er in het restaurant een eerlijke, boeren maaltijd voor je klaar met roggebrood, krentenbrood, gort, eieren, aardappel in schil, reuzel, roomboter, appels uit eigen boomgaard, koffie, thee etc. De maaltijd is bij de entreeprijs (=15 euro) inbegrepen.

In de gezellige tuin met fantastische vergezichten liepen een aantal ganzen rond met hun jongen, alsmede een hele troep eenden, die maar al te graag een hapje mee wilden eten.

Anatol Herzfeld, meesterleerling van Joseph Beuys, en Gotthard Graubner zijn artistiek op het eiland actief.

Alleen al in het Zwölf Räume Haus kun je urenlang doorbrengen. Het is een van de kunstzinnige paviljoens die op haar beurt andere kunstwerken in zich opneemt. Het idee om kunst met kunst te laten corresponderen, wordt binnen nog op een ander niveau voortgezet. Verentooien uit Peru staan naast sculpturen van Alexander Calder. Oud Chinees glaswerk in vele intensieve kleuren wordt gecombineerd met dadaïstische composities van Hans Arp en Kurt Schwitters. Maar ook werken van Cézanne, Matisse, Rembrandt van Rijn en natuurlijk de stoel van Rietveld ontbreken niet. Je struikelt hier over beroemde namen als Tadeusz, Brancusi, Chillida en Klimt.

Normaal gesproken word ik heel snel moe in musea door alle indrukken die je te verwerken krijgt. Op Insel Hombroich echter verdwijnt alle zwaarte meteen weer zodra je de natuur in stapt. Daarnaast zijn er ook nog tientallen mooie, stille plekjes waar je in alle rust kunt genieten van kunstvoorwerpen in het groen, geluiden van stromend water en vogels. Ik heb er zelfs al eens een ijsvogel gespot.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Insel Hombroich

  1. Pingback: into the mystic/in the garden – Insel Hombroich | Weerspiegelingen's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s