Open tuinen dagen Amsterdam – bezocht op 17 juni 2012

De delicate, besloten privacy van een tuin is een afspiegeling van ons eigen delicate en besloten hart. Beide raken, zoals we allemaal weten, gemakkelijk in de war en daarom hebben ze behoefte aan stevige stenen muren en sterke omheiningen…  We zullen waakzaam moeten zijn en we zullen als een zorgvuldige tuinman het ongedierte moeten weren en geregeld moeten wieden. Dit alles is een groot mysterie, de heilige leer van de tuinen zegt het immers: het hart dient een delicaat evenwicht te vinden op het belangrijke punt halverwege natuur en cultuur, halverwege privacy en gemeenschappelijkheid.” (Thomas Moore)


Al jarenlang worden delicate Amsterdamse grachtentuinen in het derde weekend van juni opengesteld voor het publiek.  De Amsterdamse grachtengordel werd aangelegd in de 17e eeuw en wie tegenwoordig langs de statige grachtenpanden wandelt zal niet kunnen vermoeden dat er achter die huizen de mooiste tuinen zijn aangelegd in zeer uiteenlopende stijlen, compleet met koets- en tuinhuizen. Zondag 17 juni 2012 heb ik een aantal tuinen bezocht en was me er zeer van bewust hoe uniek en bijzonder het is dat particulieren hun huis en tuin drie dagen lang open willen stellen. Anderen (en met name Britse gasten) vonden dat blijkbaar ook want regelmatig hoorde ik hoe de eigenaars hartelijk bedankt werden voor hun gastvrijheid, hapjes en drankjes.

De eerste tuin die ik bezocht ligt aan de Herengracht 314, midden in de trendy Negen Straatjes buurt, waar Patricia van den Wall Bake van La Cuisine Française zich heeft gevestigd. In de loop der jaren heb ik al veel positiefs gehoord over  deze Amsterdamse kookschool/trouwlocatie dus ik vond het enig om het pand en de tuin eindelijk eens in real life te zien.

Tot mijn grote vreugde hadden de chefkoks allerlei heerlijke hapjes gemaakt en taarten gebakken. Schalen vol zomerse salades stonden voor het opscheppen en dit alles voor piepkleine prijsjes. Een schaaltje vol fingerfood, (zalm en huisgemaakte pesto) en salades voor slechts vier euro en een groot glas verse muntthee voor maar 1,50 euro. Aan het eind van de romantische cottagetuin staat een houten tuinhuis uit 1902. De eigenaresse heeft er een echt “thuis” van gemaakt.

Een sympathieke, stijlvolle dame smulde op een bankje in de zon zichtbaar van de huisgemaakte chocoladetaart bij haar koffie en nodigde me uit om even bij haar te komen zitten. Als twee kleine meisjes keken we onze ogen uit en genoten van de schitterende ambiance en alle heerlijkheden op tafel. “Ik woon hier vlakbij” vertelde ze “en ik vind dit een van de mooiste en gezelligste tuinen van de open tuinen dagen”.  Enfin, ruim een uur later maakte ik me met de grootste moeite los van de cottagegarden en het onverwacht boeiende gezelschap dat me zomaar toeviel.

Op naar het Bijbels Museum aan de Herengracht 366-368. Daar is tot 30 september 2012 de tentoonstelling “Geloof in de Natuur” te zien.  De omsloten tuin van het museum bestaat uit een doorwaadbare waterpartij omringd met Bijbelse bomen, planten, bloemen en kruiden.

Maar voor je de tuin betreed kun je in een aparte ruimte eerst genieten van diverse geuren die in de Bijbel veel genoemd worden. Welriekende geuren hoorden bij begrafenissen, bij bruiloften, maar ook bij het liefdesspel. Heerlijk sensueel is al de tekst “Nu mijn koning op zijn rustbed ligt, geurt mijn nardus zoet” Hooglied 1 : 12 en wordt dubbel zo sensueel als vervolgens ook nog de geur nardus je neusvleugels streelt. Gevolgd door de geur van rozen met de tekst : “Ik ben een roos van Saron, een Lelie der Dalen” Hooglied 2 : 1.  En ook hier allerlei heerlijke hapjes en belegde broodjes in museumcafé Hof van Heden.

Keizersgracht 586, waarin gevestigd is Prentenkabinet Nihon no hanga, ademt weer een heel andere sfeer. Dit privé-museum heeft een dubbele tuin met schitterend tuinhuis in Japanse stijl . Een oase van kunst en contemplatie, middenin Amsterdam, dankzij particuliere verzamelaars.

Het museum Nihon no Hanga, (letterlijk: Japanse prenten), is een initiatief van het echtpaar Wessels.  Zij begonnen vijftien jaar geleden te verzamelen, aanvankelijk in Japan zelf, en richten zich op de 20ste eeuwse  prent. Een dergelijke museumcollectie is nergens anders in Europa te vinden.

Tuinhuis Keizersgracht 586 Amsterdam, Prentenkabinet Nihon no hanga.

Even verderop, aan de Keizersgracht 672, ligt het Museum Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de VOC. Centraal in de tuin een sterpatroon van zes perken met de roos “Gruss an Aachen”.  Het koetshuis achter in de tuin is een ontwerp van de beroemde architect Dortsman uit 1671 en onlangs in oude luister gerestaureerd.

Koetsen in het gerestaureerde koetshuis van Museum Van Loon Amsterdam

In de stiltetuin van Museum Geelvinck kon ik gewoon niet geloven dat zoiets mogelijk is in hartje Amsterdam. Hoewel vlakbij fotomuseum Foam, waarvan ik een regelmatige bezoeker ben, had ik nooit eerder van dit museum gehoord.

Het blijkt een stadspaleis dat Albert Geelvinck in 1687 liet bouwen, ter gelegenheid van zijn huwelijk met de veel jongere Sara Hinlopen.  De rijk gedecoreerde ontvangstzalen uit de pruikentijd laten zien hoe de Amsterdamse regenten leefden in de 18e eeuw.

Het museum geeft toegang tot maar liefst vier verschillende tuinen met vijvers, rozen, eeuwenoude bomen en ornamenten.

Verrassend was om er een bijenvolk aan te treffen. Navraag leerde mij dat de museumdirectie van het Geelvinck Hinlopen huis een samenwerkingsverband is aangegaan met NBV-imker Jan van den Berg en Slow Food Bijenbehoud. Als eerste tuin in de Grachtengordel gaven zij het startsein tot Urban Beekeeping.

En ook de Amsterdamse grachtengordel maakte zich op voor de wedstrijd Nederland – Portugal van zondagavond 17 juni 2012.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s