Gezellige restaurantjes in Lissabon

Santa Catharina luidde de naam van ons appartement in Lissabon, genoemd naar het gezellige uitkijkterras op twee minuten loopafstand. Van daaruit heb je een prachtig vergezicht op de Taag, de dokken en de Ponte 25 de Abril. Rondom het beeld van Adamastor , de mytische reus die de 15de-eeuwse zeevaarders terroriseerde, zitten en liggen vogels van allerlei pluimage. Jong en oud door elkaar zorgen voor een gemoedelijke, relaxte sfeer. ’s Avonds bij zonsondergang is het uitzicht adembenemend. Op het uitkijkterras bevindt zich een restaurantje met een schaduwrijk terras, Noo Baï, geopend van 12.00 – 24.00 uur, waar het altijd gezellig druk is.


Als je vanaf de Belvédère Santa Catharina tien meter omhoog loopt bevindt zich daar het Apotheekmuseum, het Museu de Farmacia, dat geopend werd in 1996 en onderdak kreeg in een paleis uit de jaren 1870. De meeste toeristen lopen er voorbij en dat is echt een gemiste kans, want het is een uitzonderlijk voorbeeld van het nieuwe museumconcept.
Al even bijzonder vanwege de kwaliteit van zijn schatten, namelijk een enorm rijke collectie van 14.000 voorwerpen uit de hele wereld die in meerdere of mindere mate te maken hebben met geneeskunde en farmacie. Van de Egyptenaren en de Grieken, maar ook kun je er ontdekken wat de «boticarios» (apothekerswinkels) en de Portugese apotheken precies voorstelden in de voorbije eeuwen. Of een kijkje nemen in een Chinese apotheek uit de 19de eeuw.
Ook de neushoorn ontbreekt niet, die in de Middeleeuwen en tijdens de Renaissance veel gebruikt werd als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.
Bovendien is er een unieke collectie te bewonderen van Egyptische, Griekse, precolumbiaanse, Arabische, Portugese en Europese «almofarizes» (vijzels) en potten, vazen en apothekersrecipiënten in porselein of in glas.


Eveneens niet te missen is restaurant/bar Pharmacia bij het museum. Rue Marechal Saldanha no. 1. Vanuit de ruime tuin met terras heb je net als op het iets lager gelegen Santa Catharina een schitterend uitzicht over de Taag. Lekker chillend en genietend van verrassende cocktails, tapas, soep in reageerbuis, en daarbij nog de uitstekende muziekkeus breng je er makkelijk een paar uur zoet. Je kunt de tuin ook inlopen zonder het museum te bezoeken. Geopend van 11.00 – 24.00 uur.

Ongeveer 200 meter verderop kom je in een wat drukkere straat , de Calcada do Combro, waar ook de beroemde nostalgische tram 28 langs komt. Op nummer 2 vindt je een bloemenzaak zoals we die er in Nederland duizenden van hebben, maar die in Lissabon heel bijzonder zijn. Helemaal uitzonderlijk is het uniek concept van lekker eten tussen de bloemetjes. Of op het terras.

Onze over”buurvrouw” was restaurant/bar Ave Maria. Tv. Do Alcaide nr. 4. In eerste instantie dachten we dat de prijzen niet klopten, zo uitzonderlijk laag waren die. Heerlijke vissoep voor 1,50 euro. Enfin, vraag niet hoe het kan maar profiteer er van 😉 En als iedereen zijn bordje leeg heeft gaan de tafels aan de kant en wordt het restaurant omgetoverd tot een gezellige bar die tot 2 uur ’s nachts geopend is.


Eén van de beste Portugese restaurants in Lissabon is Pap’Acorda. Deze naam is ontleend aan een populair Portugees gerecht, Acorda Real, bestaande uit vis, verse knoflook, brood en olijfolie. Net als de bovenstaande restaurants ook in de gezellige wijk Bairro Alto, aan de Rua da Atalaia 57.
Ook zeer de moeite waard is Espaco Lisboa. Een oude fabriekshal is omgetoverd tot één van de meest trendy ontmoetingsplaatsen van Lissabon. In enorme zwarte houtovens worden op de grill de heerlijkste visgerechten klaargemaakt en er is een enorme keuze uit kleine, tapasachtige voorgerechtjes. Adres is Rue da Cozinha Economica 16.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s