Kleurrijk begin van de herfst in het Openluchtmuseum Arnhem

Mijn vorige blog ging over keerpunten in ons bestaan. Keerpunten in een mensenleven ontstaan over het algemeen niet zomaar van de ene op de andere dag. Vaak gaat er een lange weg aan vooraf van fluisteringen en geroepen worden. En plotseling hak je dan de knoop door (of wordt de knoop voor je door gehakt) en  is het keerpunt een feit geworden. Je leven zal nooit met hetzelfde zijn.  Ook een jaar kent zijn vier keerpunten en het Openluchtmuseum in Arnhem markeert nu al een paar jaar achtereen het oogstseizoen met een Beleef het Landleven festijn.  Een gezellige belevingsmarkt met meer dan 130 kramen. Een passender begin van de herfst is nauwelijks denkbaar.

Zestig jaar geleden kozen voor mijn ouders voor een keerpunt in hun bestaan door bij wijze van experiment een boerderijtje te kopen in Dalfsen en daar grotendeels zelfvoorzienend te gaan leven. De vele skills die ze zich destijds eigen maakten, zoals wecken, wol spinnen, het houden van dieren, (een koe, kippen, geiten, konijnen, bijen) kruidenleer, jam maken, moestuin aanleggen en onderhouden etc.  bleken ineens niets meer waard toen ze zich weer in de stad vestigden. Dat heb ik altijd heel jammer gevonden, en blijkbaar velen met mij, want het landleven lijkt ineens helemaal hip en trendy. En terecht, want als je de standhouders aanspreekt krijg je zeer interessante en leerzame achtergrondinformatie te horen. Ook waren er veel verschillende dieren, onder andere deze überschattige zachte alpaca’s.

De Huacaya is het meest voorkomende type alpaca in zowel Zuid-Amerika als de rest van de wereld. De Huacaya heeft over heel het lichaam zachte wol, zelfs op het voorhoofd en de snuit. De dichte wol op het lichaam groeit recht omhoog uit de huid. De alpaca komt voor in een groot scala aan verschillende kleuren: puur wit,  verschillende tinten beige tot chocoladebruin. Grijstinten, van licht zilver tot het warme roodbruin/grijs en natuurlijk zwart. Er zijn 22 verschillende kleuren.

Wol van alpaca’s. Deze wol is heel zacht en voelt aan als zijde. Het is nog zachter dan merino en sterker en elastischer dan schapenwol. De wol is ook licht en door de gedeeltelijke holle vezels, heerlijk warm. Kleding gemaakt van alpaca zit goed, blijft in vorm en pluist niet.

Jam of siroop maken doe je zo: vruchten, zoals sleedoorn, rozenbottels, bramen etc zet je in een pan onder water dat je zachtjes aan de kook laat komen. Begint het mengsel te pruttelen, dan draai je het vuur uit en laat het geheel een nachtje trekken. De volgende dag zeef je alles door een neteldoek en maakt er siroop of jam van.

De weckpot op de voorgrond bevat gebraden varkensvlees met vet en is al honderd jaar oud.

Mijn favoriete kraam is die van de tuinen van weldadigheid.  Alleen de naam al 😉 Je kijkt echt je ogen uit en valt van de ene verbazing in de andere. Zoveel kleuren, zoveel bijzondere groenten en aardappels…. Niet voor niets kregen ze de tweede prijs voor de mooiste stand 🙂

De eigenaren, Lambert Sijens en Jolanda Loonstra, hadden ook nog een indrukwekkende collectie bonen meegebracht  als zaaigoed. Bijvoorbeeld de Wieringerboon. Deze boon was uitgestorven in Nederland, maar is via Canadese emigranten terug gevonden en kan dus nu opnieuw na jaren van afwezigheid gezaaid en geoogst worden.

Tot mijn grote vreugde waren er verschillende soorten paarse aardappels te koop. Je maakt daar echt de blits mee op tafel 🙂 Heel leuk bijvoorbeeld is het om figuurtjes te steken uit gekookte plakjes en deze toe te voegen aan romige pompoensoep. Zelf heb ik ze gebruikt in een salade.

De tuinen van weldadigheid in Veenhuizen (Drenthe) is een multifunctioneel biologisch bedrijf met productie- en bezoekerstuinen. Je vindt hier een uitgebreide collectie historische en andere bijzondere (vergeten) groenten, een boomgaard, een kleinfruitdoolhof, een grote vijver, 2 kruidentuinen, smakelijke en sierlijke borders, laantjes en hagen.  Ik ga ze zeer zeker eens bezoeken. www.detuinenvanweldadigheid.nl

Knuffelwei vol ezels

De ezel
Een paradox op poten: het zinnebeeld
van luiheid én koppig gezwoeg: evenzeer
veracht als geprezen -veracht
omdat hij de adel ontbeert van het paard, geprezen
omdat hij, met haast niets in zijn buik, veel zwaardere lasten
dan welk ander dier langs de moeilijkste paden sjouwt.

Dom heet hij te zijn, onwaardig en eigengereid,
deze dromer met zijn fluwelen ogen,
op wie men (maar dat geldt voor alle
dromers) nooit helemaal staat kan maken – niettemin:
ik denk dat zijn B.Q. (betrouwbaarheidsquotiënt)
door de meesten van ons op geen stukken na wordt benaderd.

Bovendien: men heeft het hem nooit zo gemakkelijk gemaakt:
geen dier zo geschopt en geslagen als hij,
die het kruis op zijn schouders al eeuwen
meetorste eer hij Christus naar Bethlehem droeg,
op dezelfde rug waarop hij reuze steenblokken
naar de graven van Khefren en Cheops had gesjokt.

In Rome stonden zijn bloed, urine en zweet
als geneesmiddel hoog genoteerd; ook de melk
van zijn wijfje was zeer gezocht:
Popeia ging nooit op reis zonder haar vierhonderd
zogende ezelinnen, beslagen met goud,
en getooid met juwelen: een vrouw moet zich kunnen baden.

Voor de westerse mensen was hij later niet fier genoeg;
nu, waar die fierheid toe leidt, hebben wij
aan den lijve ondervonden –
‘hij draagt zonder rusten zijn lasten, stoort zich aan kou
noch hitte en is steeds tevree,’ zegt een Indische spreuk:
het wordt tijd om de ezel in ons wat meer te gaan eren.

C. Buddingh, Gedichten 1938/1970, Amsterdam, De Bezige Bij, 1971

Bakker Brandhof Bijzonder Brood had zich de moeite getroost om met een gigantische mobiele houtoven achter een tractor van Dwingelo naar Arnhem te rijden. Een rit van vijf uur. Iedere drie kwartier werden er platen vol warme broden uit de houtoven gehaald die gretig aftrek vonden.

Ik was net op tijd om twee warme krentenstoeten te kunnen scoren en snelde meteen daarna naar huis in een auto die volledig naar versgebakken brood rook. Thuisgekomen   de krentenstoet in plakken gesneden, gezouten roomboter er dik bovenop, verse koffie erbij…. Mmmmmm, heerlijk, heerlijk, heerlijk!!

Om nog even in de sfeer te blijven …..

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s