Spiegelwandeling in natuurgebied Wolfhezerheide tijdens de Landelijke dag van de Stilte 28-10-2012

De spiegelwandeling is afgeleid van de bekende vertrouwens- of blinde wandeling en brengt een sterke verdieping van de zintuiglijke ervaring teweeg. Plus een hernieuwd gevoel van dankbaarheid voor het leven en een verandering in tempo en focus.  De zienswijze van de diepe ecologie –namelijk onze verbondenheid met de rest van de schepping- wordt er duidelijker door. Het helpt ons om de mentale afscheiding te doorbreken waarmee we objectiveren en afstand creëren.

Gedurende de spiegelwandeling kunnen we de wereld als ons grotere lichaam gaan ervaren en zelfs op bepaalde momenten voorstellen dat we in een spiegel kijken. Vandaar de naam. De spiegelwandeling zorgt voor vertrouwen tussen de deelnemers en reikt verder dan woorden en concepten tot een rechtstreeks contact met de wereld buiten.

De deelnemers van de spiegelwandeling vormen paren en laten zich om de beurt leiden. Met gesloten ogen en in stilte. Nu het zicht hun ontnomen is, krijgen ze de mogelijkheid aangeboden om hun andere zintuigen met meer nieuwsgierigheid en verwondering dan normaal te gebruiken, en om voor hun veiligheid volledig op een ander te vertrouwen.

Door de partners worden verschillende zintuiglijke ervaringen aangeboden: een blad, mos, paddenstoel om aan te ruiken, uitgebloeide heide of andere planten om te voelen, het gezang van de vogels en de snelweg op de achtergrond om naar te luisteren, en dit alles zonder woorden.

Het tempo was relaxed, zodat elke ontmoeting ten volle kon worden beleefd. Zo nu en dan richtte de partner het hoofd op een bepaald object, als was het een fotocamera, en vroeg zachtjes: “Open je ogen en kijk in de spiegel”. Degene die geleid werd opende heel even de ogen en liet het beeld binnenkomen.

Normaal gesproken duurt een vertrouwenswandeling niet langer dan 10 minuten, maar ik heb nu bewust  gekozen voor twee keer 30 minuten wandelen en na een uur  heel kort van gedachten wisselen voor wie daar behoefte aan had. De spiegeloefening in stilte bleek zeer intens te zijn beleefd. Volledige overgave en rotsvast vertrouwen zijn onontbeerlijk en voor veel deelnemers was het een verrassing om te ontdekken hoe snel de stem van de waakzame, de wantrouwende, de “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” gedachte, verstomden en plaats maakten voor rust en ruimte en ontspanning.

Hieronder nog een aantal foto’s van de eerder beschreven “spiegelmomenten”. Normaal gesproken zijn deze beelden heel voorspelbaar, maar vanuit een wandeling in duisternis waarbij je één kort ogenblik je ogen mag openen zijn ze van een bijna bovenaardse schoonheid. Eén deelneemster noemde de aanblik van de grafheuvels zelfs een spirituele ervaring, zo indringend was deze geweest.

Grafheuvels op de Wolfhezerheide uit de nieuwe steentijd en bronstijd

(de spiegelwandeling wordt ook beschreven in het boek “terugkeer naar het leven” van Joanna Macy & Molly Young Brown. Een boek vol oefeningen en rituelen om ons weer te verbinden met het levensweb.  Uitgeverij Jan van Arkel, Utrecht, 2012)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s