Cave of Forgotten Dreams

Eén van de eerste boeken die ik als kleuter zelfstandig kon lezen was “Rozemarijntje en de zwarte jongen”, geschreven door good old W.G. van der Hulst. Rozemarijntje ontmoet daarin een jongen, die met zijn kleine zusje en zijn vader (beeldend kunstenaar) op een schip woont. Enthousiast neemt ze de jongen mee naar school. Hij kan al goed lezen; schrijven gaat hem iets minder af, maar hij blijkt prachtig te kunnen tekenen. In no time ontstaat er op het schoolbord een bizon van zijn hand, tevens afgedrukt in het boek.
Het zien van de bizon gaf me een intense ervaring die ik nooit ben vergeten. Alsof ik heel even naar een “plaatsloze plaats” werd gebracht; alsof ik heel even een glimp opving van de eeuwigheid en boven tijd en ruimte werd uitgetild……
Vanaf dat moment werd ik onweerstaanbaar aangetrokken door prehistorische kunstuitingen, mythen, sprookjes en oude verhalen.

cave of forgotten dreams inside

Zeer indrukwekkend dus was voor mij de 3D-film Cave of Forgotten Dreams.
Als eerste filmmaker kreeg Werner Herzog toestemming te filmen in de ‘Grotte Chauvet’ in Zuid-Frankrijk. Ondanks vele restricties en technische complicaties filmde hij met speciaal ontworpen 3D-camera’s een ondergrondse wereld met honderden, 32.000 jaar oude kunstwerken.
20.000 jaar geleden is er door aardverschuivingen rotsachtig puin voor de oorspronkelijke ingang neergestort en heeft de grot hermetisch afgesloten. Daardoor zien de kunstwerken eruit alsof ze pas gisteren zijn gemaakt.

cave of forgotten dreams

De Grotte Chauvet werd vernoemd naar Jean-Marie Chauvet. Samen met twee andere speleologen, Éliette Brunel en Christian Hillaire, betrad hij op 18 december 1994 deze bijzondere plek. De grot is 400 meter diep en nooit bewoond geweest, maar uitsluitend gebruikt voor ceremoniële doeleinden. De tekeningen in de grot werden gemaakt door de zogenaamde Cro-Magnonmens, de prehistorische mens uit het Laat Paleolithicum, de oude steentijd. Tot nu toe zijn er zo´n driehonderd dierafbeeldingen gevonden. Afbeeldingen van onder meer leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden, beren en bizons. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen in de grot te vinden.

cave of forgotten dreams hand

Eén van de archeologen die in de film aan het woord komt was, voor hij ging studeren,
jarenlang jongleur in een circus. In de film legt hij uit dat hij vijf dagen onderzoek mocht doen in de grot en dat de aanwezigheid van de tekeningen en schedels van uitgestorven dieren -zoals holenberen- zo’n enorme impact op hem hadden dat hij hele nachten droomde over leeuwen en geruime tijd nodig had om weer een beetje zichzelf te worden. Ik kan me dat levendig voorstellen.

Het 3D-effect helpt niet alleen de ruimtelijkheid van de grotten te verbeelden, maar toont ook hoe prehistorische kunstenaars welvingen van de rotswanden in hun tekeningen verwerkten. Zo is een rotsachtig uitsteeksel kunstig bewerkt tot het onderlichaam van een vrouw, dat lijkt samen te smelten met een bizon. De afbeelding doet meteen denken aan Picasso’s vrouw met minotaurus.

cave of forgotten dreams woman and bison

Herzog richt zich voornamelijk op de mens. Filosofeert daarbij over kunst en kunstenaars uit de oude steentijd, over de oerwens te communiceren en de wereld te verbeelden, over evolutie en onze plaats daarin en uiteindelijk over wat het betekent mens te zijn. Daardoor komt de prehistorische mens, de kunstenaar, de spiritualiteit en het oervrouwelijke ineens heel dicht bij. Alsof we ten diepste eigenlijk niet veel zijn veranderd. 32.000 jaar geleden verschilt nauwelijks van 32 dagen geleden. En dat vind ik een mooie gedachte, één dag voor 21-12-2012, de dag waarvan veel mensen denken dat deze het einde inluidt van ons aardse bestaan. Is je interesse gewekt, lees dan ook https://weerspiegelingen.wordpress.com/2011/12/26/gerti-bierenbroodspot-inanna-time-travel-in-blue/

caveofforgottendreamssc

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Cave of Forgotten Dreams

  1. Marret Kramer zegt:

    Die film leek me eerlijk gezegd helemaal niet aantrekkelijk, maar door wat je schrijft besef ik dat ‘m echt moet gaan zien!
    En dat Rozemarijntjeboek was ook mijn eerste leesboek! Hebben we vast allebei als zondagsschoolboekje met kerst op Urk gekregen…

  2. Jou kennende zul je daar beslist geen spijt van krijgen Marret. De 3D technologie maakt de tocht door de grot heel modern en levensecht en tegelijkertijd toont de film glashelder dat dit de verbeelding is van een weg die ons heel ver “terug” voert in de geschiedenis en die tegelijkertijd in het hier en nu heel diep in onszelf verborgen ligt. Onaangetast door dogma’s, ge- en verboden. Het heeft veel met verbinding te maken; verbinding met de grond die je dragen kan. En met de vraag waar je ziel werkelijk voedsel vindt, hoe je het contact met je wortels kunt herstellen en hoe je terug kunt reizen naar de oude wijsheid die gedragen wordt door, en geworteld is in het vrouwelijke. Hopelijk klinkt dit niet te zweverig allemaal 😉
    Ja, en de Van der Hulstuitgaven waren inderdaad zeer geliefd als zondagschoolboekje met kerst. Samen met de sinaasappel en de warme poeiermelk 🙂 Omdat er vroeger op Urk geen bibliotheek was kreeg ik regelmatig van mijn ouders en familie een gulden toegestopt om een “W.G. van der Hulst” te kopen bij de Verkos. Nog steeds kan ik ze niet met droge ogen lezen 😉 Niet alleen door de zielige verhaaltjes, maar ook omdat ik in ieder nieuw boekje een handafdruk zette en door de jaren heen zie je dat kleine handje steeds groter worden. Bovendien schreef mijn moeder erbij waarom ik het boekje kreeg. Bijvoorbeeld omdat ik de mazelen had, of mijn voet tussen de spaken waardoor ik weken niet kon lopen, maar ook: “zomaar, omdat je zo lief bent en veel van lezen houdt”. Als je die warme woorden leest lijkt het net of wijlen mijn moeder nog even naar me knipoogt dwars door tijd en ruimte heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s