Orbs in de magische bronnentempel Santa Cristina op Sardinië

Onze eerste kennismaking met Sardinië. Het eiland (gelegen ten zuiden van Corsica) kwam op ons zeer on-Europees, rauw en ongerept over. Het blijkt altijd vrij geïsoleerd geweest te zijn  en voelt zich bovendien nauwelijks verbonden met Italië. Anders dan op het Italiaanse vasteland werd hier dan ook niet grootschalig in archeologie en/of toerisme geïnvesteerd. En dat terwijl Sardinië bezaaid ligt met veel mystieke bouwwerken en eeuwenoude plaatsen waar de Godin werd vereerd. Het bronnenheiligdom Santa Cristina bijvoorbeeld.

tempelheiligdom Santa Cristina Sardinië

Santa Cristina, nabij Paulilatino, is een van de mooiste archeologische sites van Sardinië. Een magische plek met een mysterieuze aantrekkingskracht en helende energie. De heilige bron van basaltblokken bestaat net als de andere Sardijnse en nuragische heilige bronnen uit een ontvangsthal, een aflopende stenen trap en een elliptische muur (tholos) die de bron ontsluit.

heilige bron Santa Cristina Sardinië

De 3.000 jaar oude bron was met zekerheid een zeer belangrijke tempel en plaats van initiatie in de oudheid, gebouwd met bewustzijn van astrologische invloeden. Bij zonsopgang tijdens de zonnewende en equinox, vallen de zonnestralen recht naar beneden over de trap in het water van de put. Eens in de 18 jaar schijnt de volle maan dwars door een gat in het plafond en wordt weerspiegeld in water van de allerbeste kwaliteit, met intens helende energie.

bronnenheiligdom Santa Cristina Sardinië

Net als Chalice Well (Glastonbury UK) is Santa Cristina een bedevaartsoord voor zowel Christenen als aanhangers van natuurgodsdiensten.  Heidense feesten, waar met polyfonische gezangen en oude instrumenten de echo van het mythische verleden weerklinkt gaan hand in hand met religieuze feesten ter ere van de heilige Cristina en de aartsengel Raphael. (San Serafino)  Raphaëls naam betekent “God heeft genezen”.  Als beschermengel van genezing is Rafaël de belangrijkste engel om in dit verband aan te roepen. Terwijl ik de trap afdaalde naar de heilige bron met genezend water bedacht ik dat genezen een spirituele gave is die uit een universele bron komt die weer bestaat uit liefde en licht, de twee grootste krachten in het heelal. Intussen maakte mijn man een aantal foto’s en intuïtief voelde ik dat op deze magische plek, waar licht en liefde bijna tastbaar aanwezig zijn, ook de nodige orbs zouden verschijnen. En inderdaad……

orbs in de bronnentempel Santa Cristina Sardinië

De naam Santa Cristina verwijst naar de kleine landelijke kerk in de buurt van de bronnentempel en is omringd door kleine woningen (zogenaamde Muristenes o Cumbessias), gebruikt door de pelgrims die nog steeds van heinde en verre afkomen op de gedenkdag van de heilige Cristina, elke tweede zondag in mei en de aartsengel Raphael op de vierde zondag van oktober.

kerkje Santa Cristina Sardinië

De uitgestrekte archeologische site bestaat naast de bronnentempel ook nog uit een grote en ronde basalt hut, de zogenaamde “capanna delle riunioni” (de hut waar de vergaderingen plaatsvonden). De nuraghe toren is gelegen in het zuid-westelijk deel, omgeven door een aantal hutten die dateren uit verschillende periodes. Heel bijzonder zijn ook de vele eeuwenoude olijfbomen en de geur van witte jasmijn die overal bloeit.

olijfboom Santa Cristina Sardinië

Geraffineerd gebouwde complexen, zoals die van Santa Cristina, duiden op contacten met de Grieks-Myceense beschaving. De grote betekenis van de watertempels als religieuze centra blijkt uit het feit dat zij tot in de christelijke tijd hun functie hebben behouden, sommige zelfs nu nog. In Perfugas werd een nuraghe tempel zelfs onder de kerkvloer ontdekt. Santa Christina en Santa Vittoria zijn nu nog steeds bedevaartsplaatsen. Zelfs de aard van de feestelijkheden is in 3.000 jaar nauwelijks veranderd: voedsel en wijn, zang en dans horen er nog altijd bij.

Gedurende ons urenlange verblijf op de archeologische site waren we de enige bezoekers op het uitgestrekte complex. Pas bij vertrek kwamen ons op het parkeerterrein (met plaats voor 250 auto’s) 3 kapucijner pelgrims vrolijk lachend en zwaaiend tegemoet lopen.

capucijner monniken Santa Cristina Sardinië

Bij de archeologische opgravingen heeft men ook profane gebouwen gevonden. Het bood een eenvoudig onderdak voor de gelovigen tijdens de dagenlang durende feesten, luxeverblijven voor de stamhoofden, vergaderzalen, arena’s en marktplaatsen waar souvenirs en votiefbeeldjes gemaakt en verkocht werden. Van deze votiefbeeldjes hebben we mooie voorbeelden gezien in het archeologische museum van Sassari.

votiefbeeldjes archeologisch museum Sassari Sardinië

Deze beeldjes zijn meestal niet hoger dan enkele centimeters en geven een idee van het dagelijkse leven. Het zijn kleine kopieën van huishoudelijke voorwerpen, landbouwwerktuigen, wapens, mooie versierde bootjes en uitbeeldingen van dieren en mensen zoals herders, boeren, muzikanten, moeders met kinderen, priesters, stamhoofden, soldaten met hun wapens, demonen en goden.

Duidelijk is dat de rijke voorraden delfstoffen van Sardinië, zoals koper en lood, een grote rol speelden in de bloei van de Nuraghe-cultuur in het midden van het tweede millennium voor Christus, toen de metaalbewerking, vooral die van brons, was opgekomen. Als gevolg hiervan ontstond er ook een grote handelsactiviteit, gericht op het oostelijke bekken van de Middellandse Zee. In de veertiende eeuw voor Christus worden de Sardara in Egyptische teksten genoemd als vijanden of als kooplieden. Speciaal met Cyprus en de Myceens-Griekse wereld bestonden frequente relaties.  Opmerkelijk zijn ook enkele gevonden stenen beelden van groot formaat, tot 3 meter hoog, op de Monte Prama. Vermoedelijk dateren zij uit de achtste eeuw voor Christus en zijn dus ouder dan de eerste Griekse beelden.

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s