Dodentocht Bornem (België) 2013

Toen mijn broer zes jaar geleden, na de 4×50 km tijdens de 4daagse van Nijmegen te hebben gelopen, verkondigde dat zijn volgende uitdaging de Dodentocht in Bornem zou worden, dacht ik even dat ik hem niet goed had verstaan. “Dodentocht”? riep ik ongelovig uit, “Dodentocht? Wie wil daar nou vrijwillig aan mee doen? Alleen de naam al. Hoe verzin je zoiets?”

Ja, hoe verzin je zoiets? Het begon allemaal in de zomer van 1969, toen een aantal vrienden uit Bornem had deelgenomen aan de 4daagse van Nijmegen. Ze vonden dat lang niet (in)spannend genoeg en bedachten in een Bornemse kroeg een nieuw doel: een mars van 100 kilometer afleggen binnen 24 uur. Een oudere man aan de toog sprak daarop de gevleugelde woorden: “honderd kilometer in 24 uur, dat is dodelijk mannekes”.

Dus zo is het gekomen….. Een jaar later, in 1970, werd gestart met een groep van 69 deelnemers. Inmiddels heeft de Dodentocht zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste internationale wandelhappenings van Europa en schreven zich voor de tocht van 9/10 augustus 2013 maar liefst 11.157 deelnemers in. 6932 ervan haalden de eindstreep. Oftewel eindmeet in het Vlaams.

route 2013 DODENTOCHT

Wat mij vooral aanspreekt is het feit dat er totaal geen sprake is van onderlinge competitie of wedijver. Of, zoals de organisatie het zelf omschrijft: ‘De beloning bestaat uit een diploma, een medaille en een voldaan gevoel als je de eindmeet overstapt. De internationale Dodentocht laat zien dat verdraagzaamheid en vriendschap tussen volkeren mogelijk is. Aanvaarding van- en respect voor anderen zijn dan ook de ware idealen van de Dodentocht’.

Enthousiast gemaakt door de verhalen van mijn broer over de perfecte organisatie en verzorging, de verdraagzaamheid en vriendschap onderling en de aanvaarding van- en het respect voor anderen wilde ik dit alles persoonlijk graag eens mee beleven.
Het respect voor anderen toonde zich meteen al toen we vrijdagmiddag de sporthal binnenstapten waar we twee nachten zouden slapen. Er lagen al veel mensen te rusten en degenen die zich nog moesten installeren deden dat zo zachtjes mogelijk. Zelfs in de nacht van zaterdag op zondag, met honderden slapies rondom me, was doorslapen geen enkel probleem. Een grote groep Duitsers bleek al weg te zijn toen ik wakker werd. Volgens mijn broer waren die ’s morgens om 5 uur al vertrokken en zo muisstil dat niemand er last van had gehad.

Sportzaal van Domein Breeven in Bornem

Sportzaal van Domein Breeven in Bornem

Tape om de hielen, talkpoeder over de voeten, brood met Luikse appelstroop…. Helemaal klaar voor de Dodentocht 😉  Dodentocht 2013 Bornem

Al uren van tevoren staan, zitten en liggen de deelnemers te wachten tot het moment dat om 21.00 uur eindelijk de tocht van start gaat. De laatsten in de rij konden pas om 21.45 uur daadwerkelijk aan de wandeling beginnen, maar het plezier was er niet minder om 🙂

Wachten op het startsein van de Dodentocht 2013

Wachten op het startsein van de Dodentocht 2013

Eindelijk is het dan zover: de 44e Dodentocht is van start gegaan…….   En iedereen die dat wil mag meedoen. dodentocht 2013

Start van de Dodentocht 2013

Start van de Dodentocht 2013

Duizenden toeschouwers moedigden de deelnemers aan. Eén van de vele fans was onvermoeibaar en bleef maar joelen en toejuichen:  Dodentocht 2013

Zelfs toen de “dood” himself voorbij kwam….. de dood in de dodentocht 2013

De eerste vijftien kilometer werd afgelegd rondom Bornem en daarna kwamen de eerste hardlopers rond 22.45 alweer door de straten gerend. Het was een schitterend gezicht om te zien hoe verschillend de deelnemers zich voort bewegen. Sommigen zijn net geoliede machines die voortbewogen lijken te worden in plaats van zelf te bewegen. Anderen lopen door hun handicap zo moeizaam dat het niet voor te stellen is dat zij die loodzware honderd kilometer überhaupt aandurven. En toch zijn zij allen door de Dodentocht verbonden en is er enorm veel onderling respect. En iedereen loopt met een eigen verhaal.

dodentocht 2013

Zo, nog even wat verkoelende gel op de kuiten en go go go…. De donkere nacht in voor de resterende 85 kilometer van de Dodentocht.

dodentocht 2013

Zaterdagmorgen was de fan alweer vroeg van de partij om de deelnemers richting eindmeet te juichen. De eerste deelnemer was om 7 uur ’s morgens al binnen. Om 12.30 uur 500 deelnemers: 450 mannen en 50 vrouwen. Om 13.30 700 deelnemers. Om 14.00 uur 850. Om 14.15 925 en rond 14.45 de eerste 1000. Evert kwam om 14.35 over de eindmeet en behoorde dus tot die eerste duizend. Chapeau!!! Diploma, medaille en rood plastic tasje met een ontbijtkoek en een Duvel. dodentocht 2013

En zoals Nijmegen zijn “Via Gladiola” kent, zo heeft Bornem zijn “Via Don Pedro”. Vanaf hier nog maar één kilometer te gaan…..

Via Don Pedro Bornem

De Vlaamse fotograaf David Legrève maakte onderstaande sfeerfoto’s van de Dodentocht. Men beweert dat één beeld vaak meer zegt dan duizend woorden en in dit geval is dat ook zo. David weet de essentie van de Dodentocht in beelden te vangen die onmiddellijk sterke emoties oproepen: humor, ontroering, herkenning……

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Fotograaf: David Legrève

Een geanimeerde babbel voerden we met een mijnheer uit Massemen, François Alfred, die dit jaar voor de 42e keer had deel genomen. Alleen de eerste keer had hij verstek laten gaan omdat hij toen nog niet van het bestaan wist van de Dodentocht en ook de tiende keer, omdat toen zijn beste vriend in het huwelijk trad. Maar verder heeft hij alle 42 Dodentochten uitgelopen. Daar werden we wel even stil van….. Hulde ook aan de 1200 vrijwilligers die mede verantwoordelijk zijn voor de perfecte organisatie en de uitstekende verzorging. Overal waar je kwam in Bornem hing een aanstekelijke, positieve vibe. Ik kan me nu ook helemaal voorstellen dat veel mensen het hele jaar toeleven naar weer de volgende Dodentocht.

François Alfred

François Alfred

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s