Winter Anti Depression Show te Maastricht

“Kunst is een spiegel voor de ziel.
Je kunt jezelf ermee tot rust brengen.”
(Alain de Botton – Kunst als therapie)

Het afgelopen weekend hebben we de waarheid van deze uitspraak letterlijk aan den lijve ondervonden. Mochten ze aanwezig zijn, dan smelten de allerlaatste restjes winterblues  als sneeuw in de voorjaarszon tijdens de Anti Winter Depression Show in het Huis voor Hedendaagse Cultuur Marres te Maastricht.
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst één op de zestien Nederlanders lijdt aan de winter. Het is koud buiten, de dagen worden korter, we trekken ons terug en onze zintuigen krijgen mede daardoor veel minder stimulans dan in de zomer. Marres ontwikkelde als antwoord daarop met een groep vormgevers en kunstenaars een Art Resort waarin bezoekers worden ondergedompeld in zeer uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

Chris Kabel Reflexologievloer

Chris Kabel Reflexologievloer

Chris Kabel ontwierp een reflexologievloer voor de touch room, waar de bezoekers op kousenvoeten al wandelend ervaren welk patroon en welke structuur het grootste effect bij hen teweegbrengt.

bloemenzee Marres Maastricht

Door een kleurrijke bloemenzee kamer wandel je vervolgens naar het kunstwerk van Ludmila Rodrigues in de move room. Zij nodigt bezoekers uit om een choreografie te maken van een gezamenlijke beweging. De installatie gedraagt zich als een extra lichaam dat door een zestal mensen wordt bewogen. Als bezoeker beweeg je en wordt tegelijkertijd voortbewogen.

Tijd om even tot rust te komen in de taste room, die in het teken staat van het Sint-Janskruid. De geneeskracht van Sint-Janskruid werkt beter dan Seroxat, Zoloft en Prozac; antidepressiva met soms ernstige bijwerkingen. Katja Gruijters, de eerste food designer in Nederland, leert je in deze kamer alles over de werking en toepassingsmogelijkheden: thee, siroop, vinaigrette, olie, tinctuur en zalfjes.

Vervolgens stap je binnen in de smell room, waar we werden bedwelmd door geuren die onmiddellijk herinneringen oproepen aan warme zomers: pas gemaaid gras, een sappige appel etc.

Music for Bodies - Kaffe Matthews - Sonic Bed

Music for Bodies – Kaffe Matthews – Sonic Bed

Daarna volgt volledige ontspanning in de feel room. Onder de hanenbalken nodigt het enorme “Sonic Bed” van de Schotse kunstenares Kaffe Matthews uit om liggend te ondergaan hoe je gewiegd lijkt te worden door geluiden. Diverse delen van je lichaam worden gestimuleerd door een klankbad van zachte, tinkelende en bonkende geluiden. Een zeer bijzondere sensatie en eerlijk gezegd niet altijd even aangenaam. Als ze me hadden verteld dat het als subtiel martelwerktuig wordt gebruikt had ik het ook geloofd 😉

Ook de See room vond ik nogal overweldigend. Drie strakblauwe hemels met een installatie van led-licht en kunststof lenzen die met speciale nanopoeders zijn gekleurd horen je een zomerlicht gevoel te geven, maar ik ervaarde de Blue Sky Lampen van kunstenaar Chris Kabel als een beetje too much.

Speels en vrolijk maakt de hear room. Bij het binnengaan van de donkere ruimte krijg je een spiegeltje waarmee je via een centrale lichtbron negentien verschillende geluiden op de muur kan activeren: spelende kinderen op het strand, een briesje door de bladeren, tsjirpende krekels, een zingende merel etc. Met elkaar creëer je op deze manier een zomers landschap waar het aangenaam vertoeven is. Geïnstalleerd door FourceLabs uit Utrecht, die innovatieve game-installaties ontwerpt die de grens tussen het virtuele en fysieke doen vervagen en ervoor zorgen dat mensen zich op een speelse manier tot de wereld verhouden. Missie geslaagd wat ons betreft 🙂

De Winter Anti Depression Show is nog t/m 23 maart 2014 te zien in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur aan de Capucijnenstraat 98 te Maastricht. (Op 5 minuten loopafstand van het Vrijthof) Woensdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur. Ieder half uur zijn er rondleidingen. Toegang 10 euro. Het is een pilot voor de grote zintuigententoonstelling “Here comes the sun”in de voormalige Sphinxfabriek in Maastricht, van 21 december 2015 – 22 maart 2016.

Salomé Philips

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s