Catwalk Rijksmuseum

Mijn moeder had zes zusters en hun gesprekken gingen vaak over mode. Met name over mooie jurken. Mijn groot- en overgrootmoeder heb ik helaas niet persoonlijk gekend, maar op de foto’s vertellen hun jurken en hoeden een heel eigen verhaal. Een verhaal over mode in verschillende tijdperken, stijl en stoffen en kralen en kant en pailletten en borduursels en nog heel veel meer…..

Overgrootmoeder Sijtje ten Brink

Overgrootmoeder Sijtje ten Brink

Volop gelegenheid was hiertoe tijdens mijn bezoek aan “Catwalk” in het Rijksmuseum. Alleen al de lampen, die zich vanuit het plafond ontvouwden als enorme bloemen. waren al een expositie op zich…… En dat was nog maar het begin…..DSCN1820

Alsof je daadwerkelijk eerste rang zat kwamen op de catwalk de meest adembenemende creaties vol met ingenieuze details voorbij…..

DSCN1826

DSCN1827

DSCN1828

Naast bloemen van zijdefluweel bevat deze rode corsage een tros met 57 druiven. Deze zijn gemaakt van holle glazen bolletjes, gekleurd met stijfsel.

corrie jurk

En uiteraard wilde ik ook even pronken in de japon (manteau) met sleep die Helena Slicher droeg toen zij op 4 september 1759 trouwde met baron Aelbrecht van Slingelandt. De japon is zeer on-Nederlands qua formaat (meer dan twee meter breed) en vormgeving.
In de 18e eeuw was het niet gebruikelijk om in het wit te trouwen, dat gebeurde pas een eeuw later. Bruiden gaven de voorkeur aan lichte kleuren zoals roze of geel of (zoals bij Helena’s jurk) lichtblauw.
Om de rok wijd uit te laten staan moesten er hoepels onder worden gedragen. Omdat de ellebogen er op konden rusten werden deze ook wel paniers à coudes (elleboogmandjes) genoemd.
Het borduurwerk op deze trouwjapon was in 1759 eigenlijk al behoorlijk ouderwets. De met drie stroken afgezette mouw was wel weer heel modieus. Opvallend aan de jurken uit deze periode is ook dat het decolleté tot net boven de tepels reikt. Dat de blanke borsten bijna uit de jurk puilden werd niet als  erotisch ervaren. Nee, dan de enkels, daar werden de heren pas opgewonden van 🙂
Geel borduurwerk lijkt op goud. Adellijke bruiden droegen vaak echt verguld en verzilverd materiaal. Voor Helena -afkomstig uit een welgestelde regentenfamilie, maar niet van adel- was dit waarschijnlijk niet gepast. (Deze informatie is afkomstig uit de catwalk close-up folder van het Rijksmuseum)

DSCN1823

DSCN1825

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Catwalk Rijksmuseum

  1. Marina Marijnen zegt:

    Ha Salome, jij was daar dus ook; echt genieten he. Leuk stuk hoor en ja zo’n foto, dat had ik natuurlijk ook moeten doen; ik denk zo vaak ik leef in de verkeerde tijd !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s